Friday, December 2, 2011

Chiftelute in sos tomat pregatite in tajine (Tajine of mincead meat balls in tomato sauce)

Aveam chef de ceva mai special, si cum nu m-am putut hotari daca vreau sa mananc ceva cu arome orientale robuste, sau cu arome suave mediteraneene,  am facut aceasta  combinatie in care se ragesesc ambele. In general nu sunt adepta incercarilor aiuristice in bucatarie, combinatii facute dupa ureche...parerea mea personala este ca trebuie sa stii, mai bine zis sa stapanesti foarte bine ceea ce se cheama "bucatarie" (sa stii f bine ce gusturi merg impreuna, si in ce  masura - de cele mai mult ori ai un gust de baza, cu "nuante" complementare, asa cam ca la parfumuri) daca vrei sa faci improvizatii, si sa-ti iasa ceva deosebit (sa vii cu o reteta) altfel iti iese doar ceva mancabil...ceva ce gospodinele cu ambitie "mesteresc" prin bucatarie...dar intre o reteta si un fel de mancare peticit este diferenta dintre pictura unuui copil, si compozitia unui pictor profesionist...deci, eu, personal, care sunt o perfectionista...nu prea ma bag la improvizatii, dar mancarica asta a iesit...interesanta!


Ce ne trebuie:

500 g carne tocata amestec vita si porc
o legatura de patrunjel
2 cepe mici
1 ou
1 morcov
1 ardei gras
2-3 catei de usturoi
1/2 pahar vin alb sec
o cutie de rosii in bucatele (400g)
faina pt tavalit chiftelutele
cateva seminte de anason
2 foi de dafin
2 lingurite pline oregano uscat
1/2 lingurita cimbru uscat
1 lingurita coriandru pisat

Se amesteca carnea tocata cu patrunjelul tocat marunt, o ceapa rasa, un catel de usturoi pisat, o lingurita de oregano si oul crud. Se fac chiftelutele, care se tavalesc prin faina si se prajesc in ulei.

Separat, se pun la calit ceapa taiat mare, morcovul si ardeiul gras, la foc potrivit. Dupa aproximativ 5-6 minute adaugam vinul, si lasam sa scada, cam 3-4 minute. Adaugam apoi rosiile, restul de oregano, cimbrul, foile de dafin, coriandrul, si semintele de anason. Adaugam si putina apa (cam jumatate de pahar, sau supa de pui). Lasam sa fiarba pe foc mic cam 5-6 minute. Strecuram apoi aceste sos, apasand bine cu o lingura sau polonic, ca sa scoatem tot sosul din legume. Il punem in tajine, si adaugam si chiftelutele. Lasam pe foc mic, cam 25-30 min. Servim cu piure de cartofi, sau couscous.
Intre timp lucrez si la decoratiile si aranjamentele pt Craciun...sper sa termin cat de curand, desi sunt foarte ocupata... iata un preview la aranjamente.





9 comments:

  1. ce-mi plac bobitele rosii! Abia astept sa vad cum aranjezi pentru craciun!

    ReplyDelete
  2. Bobitele rosii sunt de la trandafirii din gradina (inainte sa le facem toaleta de iarna, nu m-am indurat sa tai bobitele si sa le pun la compost, asa ca le-am adunat sa ke folosesc la decoratii), restul sunt cumparate. Am lucrat putin la decoratii, atat cat imi permit timpul si sanatatea...sunt in examene saptamanile astea doua, si am si niste durerei ingrozitoare de dinti (am facut infectie sub o coroana si acum trebuie sa-mi opereze gingia ca sa dreneze infectia si sa-mi salveze coroana, sa-mi scoata restul de nerv -pe care l-a lasat tampitul care mi-a facut coroana, dar nu e asa usor, ca trebuie sa ma duc la un stomatolog...dentistii nu fac asta aici...offfff). Cam asta e cu mine lately...

    ReplyDelete
  3. Oh! pare asa de complicat, iar mie nu-mi plac deloc vizitele la cabinetele dentare :( ma intreb cui ii plac! Sper sa treaca repede si cu bine si fara alte complicatii! Si iti doresc succes la examene! Sa se termine cat mai repede ca sa ne mai arati ce "lucrezi" tu acasa!
    Cu mult drag si imbratisari calde ca sa ajute :)

    ReplyDelete
  4. Multumesc mult Kadia...chiar am nevoi...unul a trecut cu bine, mai am unul maine, si unul luni!

    ReplyDelete
  5. Succes mult! Iti tin pumnii :) abia astept sa termini cu ele, ca sa vad ce ne mai scrii :))))

    ReplyDelete