Sunday, December 4, 2011

Pulpe de pui la gratar cu garnitura de baby shiitake, girolles (Golden Chantarelle) si seminte de pin (Chicken legs on grill, baby shiitake and golden chantarelle)

Sunt o mare fana a ciupercilor. Nu cred ca exista ciuperca care sa nu-mi placa. Cu cat mai exotice, cu atat mai bune!! Dar topul (in traducere libera - as manca cantitati industriale din astea!) il detin trufele, shiitake si chantarelle-le. Nu va mai spun cu cata placere am savurat aceasta cina...dar va sfatuiesc sa incercati aceasta reteta simpla, usoara, fara multe calorii, dar foarte hranitoare si rafinata.


Ce ne trebuie:


Pulpe de pui (5-6)
Pt marinada:
4-5 linguri ulei de masline
condimente pt pui sau ( 1 lingurita de paprika, 1 lingurita praf de usturoi, 1/2 lingurita de curry, 1/2 lingurita de piper, 1 lingurita patrunjel uscat)
3-4 feliute de lamaie
sare

200 g shiitake
200 g girolle
50 ml vin alb
seminte de pin (in prealabil prajite putin intr-o tigaie, cu f putin ulei)
sare, piper






 Mod de preparare:


Se cresteaza pulpele de pui (ca sa se patrunda bine). Se face marinada din uleiul de masline, amestecat cu condimentele de pui (sau cele amintite mai sus, in paranteza) si feliutele de lamaie stoarse. Dupa ce stoarcem zeama de lamaie, nu aruncam cojile de lamaie, ci le lasam peste pulpele de pui, atat timp cat acestea stau in marinada. le puteti pune intr-un castronel (eu le-am pus intr-o punga pt cuptor, ca sa pot amesteca bine marinada cu carnea), si le lasati la frigider cam jumatate de ora.

Punem pulpele de pui pe gratarul incins f bine si uns cu ulei inainte, iar ciupercile spalate si uscate (intr-un propsop de bucatarie, dar operatia trebuie facuta cu delicatete si atentie, caci shiitake sunt f fragile, se rup imediat) le punem intr-o tigaie intinsa, cu putin unt (tot la fel, incins bine inainte, dar nu ars!), punem repede piper peste ele , si le lasam sa se rumeneasca, amestecand destul de des (timpul de prajire este relativ scurt). Foarte important este sa nu aglomeram ciupercile, caci astfel acestea se vor fierbe in ulei, nu se vor praji frumos. Cand sunt aproape gata, adaugam vinul, lasam sa se evapore alcoolul si lichidul aproape complet, adaugam semintele de pin prajite in putin ulei in prealabil, dam de pe foc, si mai adaugam putin unt (1/4 lingurita) pt "gustul de finisaj", si sare. Putem sa servim cu cartofi piure sau natur (asa cum am facut eu dar nu i-am pozat ca sa nu aglomerez farfuria). Enjoy!

3 comments:

  1. Craciun fericit, plin de bucurii alaturi de cei dragi, casa plina de daruri, sanatate si sa va bucurati de toata atmosfera minunata de Sarbatori!

    ReplyDelete