Saturday, March 24, 2012

Ton Mi Cuit (Mi Cuit tuna)

O reteta excelenta, dar nu o recomand pentru incepatori, datorita faptului ca cuison-ul acestiu tip de peste trebuie sa fie perfect, cateva secunde mai mult pe foc si carnea este ruinata (ton-ul este foarte uscat si fad daca nu este gatit cum trebuie-adica mai mult crud!), in plus este o delicatesa, este foarte scump, si ar fi pacat sa ajunga la gunoi, sau sa-l mancati avand impresia ca mestecati vata...

Deci...ce avem in farfurie? Pai avem fasii de ton marinate in sos de soia, bulgur, legume pt wok si un crocant cu seminte de in si susan.


Ce ne trebuie:


ton
legume pt wok
bulgur
foietaj pt lumpia
seminte de in si susan
sos de soia light
supa de pui

Cum se prepara:


Se taie tonul in fasii si se marineaza in 3-4 linguri de sos de soia si se pipereaza. Nu sarati pestele!

2-3 foi pt lumpia, le ungem cu ulei si presaram seminte de in si susan peste ele. Le coacem pt 7 min. in cuptor preincins la 200°. Cand s-au racit, rupem pur si simplu bucati asimetrice. Aveti grija sa nu le sfaramitatai. Rupeti doar doua sau trei bucati dintr-o foaie de 25cm. Daca sunt mai mici, din cele pt won ton, le lasati intregi.

Se pune supa de pui la fiert, si cand clocoteste se adauga bulgurul. se fierbe aproximativ 10 min. pana se inmoaie. Pastram 2-3 linguri de supa de pui pe care le vom amesteca cu 2 linguri de sos soia. acesta va fi sosul pe care il presaram la sfarsit peste ton si peste legumele de pe bulgur. strecuram bulgurul, si adaugam o lingurita de unt. Amestecam bine.

Incingem in wok 2-3 linguri de ulei si prajim legumele  scurt. (2-3 min.)

Incingem din nou 2-3 linguri uli in wok-ul curat, si prajim fasiile de ton. Timpul de prajire este cam de 40-45 SECUNDE pe fiecare parte!! Pentru fasii de grosimea celor din fotografie.

Decoram frumos farfuria si presaram sos de soia si pui.  Nu este necesar sa servim tonul cald...multi il prefera la temperatura camerei, pt acest emotiv tonul este un deliciu atat ca aperitiv cat si ca fel de mancare principal. un deliciu!

4 comments: