Saturday, February 4, 2012

Lasagna bolognese

Pentru ca tot am promis unei prietene taaare draga inimii mele, azi am sa postez reteta de lasgna bolognese pe care noi o adoram, dar pe care nu o facem prea des, din motive lesene de inteles...caloriiiiiiiiii!!!!

Deci:



Produsul final...si acum sa o luam pas cu pas...de la inceput.


Ce ne trebuie:


1 kg de carne tocata porc (sau porc si vita) - pt 3 lasagna, destul de maricele...
o ceapa mare tocata marunt
2 morcovi
un fir de telina verde
3 catei de usturoi
o conserva de rosii tocate de 400 g
o conserva de pasta de rosii de 140 g
o lingurita de zahar
2-3 foi de dafin
un varf de cutit de nucsoara
50g parmezan
100 g cascaval ras ( de preferinta pentru gratinat, nu un tip de cascaval foarte picant, sau sarat)
cateva foi (cam 2-3 pt fiecare portie de lasagna) de lasagna care nu necesita fierbere inainte de a fi folosite in lasagna
500 ml lapte pt bechamel
50 gr unt (pt sos bechamel)
70 gr faina


Cum se prepara:



Tocam ceapa cat de fin posibil, apoi morcovul si telina. Turnam intr-o tigaie ulei de masline, in care punem cateii de usturoi zdrobiti cu podul palmei. Lasam, pe foc potrivit, sa se incinga bine uleiul, si sa se rumeneasca usturooiul (care va aromatiza uleiul). scoatem usturoiul, punem ceapa la calit, apoi morcovul si telina; lasam sa se inmoaie bine (dar nu sa se rumeneasca sau sa se arda, caci amarasc sosul.

Adaugam carnea tocata, si amestecam continuu pana ce carnea se face (nu se prajeste, trebuie mai mult inabusita, asa pe uscat, fara sa adaugam inca apa.



Adaugam rosiile la conserva, apoi pasta de rosii si paharul cu apa. Asezonam bine cu piper, adaugam foile de dafin, putina sare (atentie ca sosul isi mai lasa sare cand scade, deci nu exagerati), si adaugam si lingurita de zahar.



Lasam pe foc mic, in jur de 45min- o ora, sa scada bine.

 Intre timp facem sosul bechamel.

Punem intr-o craticioara untul la topit ( pe foc mic). adaugam apoi faina, si amestecam continuu, pana ce aceasta se usuca bine (se transforma in firimituri). Adaugam apoi laptele fierbinte si amestecam continuu cu un tel sa nu se faca cocoloase, pana ce sosul se ingorasa si devine ca un aluat de clatite putin mai grosut...ca o smantana. Secretul acestui sos este ca faina sa fie foarte bine uscata (o dam la o parte de pe foc daca e nevoie, si cat e calda continuam sa amestecam ca sa o uscam bine), altfel avem gust de faina fiarta, si nu un sos fin; se adauga sare, piper si nucsoara.


Faza finala: se unge cu o lingura -doua de bechamel fundul formei, apoi adaugam 2-3 linguri de sos bolognese, apoi pudram cu putin parmezan, peste care punem o foaie de lasagna, o ungem bine cu bechamel (2 linguri) mai ales la colturi, apoi bolognese, apoi parmezan, foaie, bechamel, bolognese, parmezan, si la sfarsit cascaval ras.





Bagam la cuptor preincalzit, 180°, pt douazeci de minute, si o servim cu muuuulta pofta!!!

5 comments:

  1. of, of, stiu cum e treaba cu caloriile, dar e asa de buna!

    ReplyDelete
  2. Draga mea, ti-am trimis un email cu o intrebare si sper sa nu ajunga in folderul cu spam cum mi se intampla de obicei :*

    ReplyDelete
  3. multumesc mult fetelor....Kadia - nu am primit nimic, nici la mail nici in folderul de spam..;dar ti-am trimis si eu un email, poate daca dai reply, asa ajunge...

    ReplyDelete