Thursday, November 17, 2011

Aperitiv cu mozzarella si mousse de avocado (Starter with mozzarella and avocado mousse)



Ce ne trebuie:


Felii de rosii
Felii de mozzarella
2 avocado bine copti
zeama de la o lamaie
100 ml frisca de gatit
sare/piper
ardei iute cayenne

Mod de preparare:

Mousse-ul de avocado se face astfel:
se taie avocado in doua, se scoate samburele, si cu o lingurita se scoate pulpa de pe coaja. Se pune imediat zeama de lamaie (sa nu se innegreasca), apoi frisca, sarea, piperul si un praf de cayenne; Se amesteca cu mixerul vertical pana se omogenizeaza.  Ansamblati feliile de rosie si mozzarella, poate adaugati si ceva proscciutto crudo, decorati dupa cum doriti.

Saturday, November 12, 2011

Curcan la cuptor cu sos de ciuperci cremos(Turkey in the oven with cream mushrooms sauce)

Incerc, pe cat de mult posibil, sa duc mai departe traditia din duminicile de famile, de cand eram copil. Pe vremea aceea, sambata se lucra, numai duminica era libera, acum, weekend-ul constand in doua zile, ducem "traditia pranzului de duminica" mai departe, dar o facem si sambata si duminica. Traditia consta in faptul ca eram toti la masa, si mama facea o friptura maaaaare (porc, pui sau vita) la cuptor, in general cu sos de vin. Eu am gatit azi o friptura de curcan, si am innobilat-o cu un sos traditional frantuzesc, pregatit ca la restaurant. A fost un deliciu!! Da, a fost - nu a mai ramas nimic, asa ca pt diseara vom manca o zdravana mamaliguta cu branza de burduf, unt si ou fiert moale - si eu care contam pe faptul ca o sa ramana fripturica, ca sa nu mai gatesc! Eeee, dar nu ma supar! Asta inseamna ca sotul, fiul si nepotelul meu au mancat cu muuuulta pofta, mai ales ca au muncit azi toata ziua in gradina, sa faca pregatirile de iarna, deci pofta de mancare-cat 7!!!


Ce ne trebuie:


O bucata zdravana de piept de curcan (cam 1 kg)
condimente pt carne de pasare
1 catel de usturoi
1 crenguta de rozmarin
1 teaca uscata de ardei iute
sare /piper

pt sos:


o mana de ciuperci
o ceapa
un morcov
o lingura de faina
200 ml frisca de gatit
300 ml bulion de pasare
1 lingura pasta de rosii
3 cuisoare
1/2 lingurita cimbru uscat
2 foi de dafin
1 catel de usturoi
100ml vin alb
3 linguri de cognac
sare/piper

Cum se prepara:

Sosul necesita un timp mai indelungat de gatire - cam 30-40 min. deci luati asta in consideratie cand pregatiti aceasta reteta.

Condimentam bine bucata de pipet de curcan, pe ambele parti, cu condimentele pt pui, sare si piper. Punem la prajit, pe foc mare, intr-o tigaie potrivita ca marime (nici prea mica, sa aiba bucata de piept loc, dar nici prea mare, sa nu se arda uleiul pe margini!) impreuna cu catelul de usturoi zdrobit, cuisoarele, teaca de ardei iute si crenguta de rozmarin. Daca vedem ca incep sa prinda o culoare bruna, le scoatem, caci daca se ard, ne amarasc carnea. Lasam sa prinda carnea crusta, si sa se rumeneasca frumos, apoi intoarcem pe cealalta parte. Lasam sa se rumeneasca bine; scoatem bucata de carne din tigaie, punem intr-o tava de cuptor, acoperim bine cu folie de aliminiu, si punem in cuptorul preincalzit, la 180°, pt aproximativ 50min-1 ora. Astfel carnea nu se va usca, va fi perfect rumenita pe dinafara si suculenta in interior.

In tigaia in care am rumenit carnea, dupa ce o deglasam cu vin alb (turnam vinul in tigaie cand aceasta este f incinsa-chiar dupa ce am scos carnea, si lasam alcoolul sa se evapore), calim ciupercile taiate fin. Le dam deoparte.

Curatam zarzavatul, il taiem in bucati marisoare, si punem la calit pe foc mediu, impreuna cu cimbrul, foile de dafin, si catelul de usturoi zdrobit. Dupa ce s-au calit, adaugam si pasta de rosii, si calim scurt! Presaram lingura de faina deasupra, amestecam de cateva ori, apoi adaugam bulionul de pui, cald, si lasam sa fiarba la foc mic, aproximativ 20 min., acoperit cu capac.  Trecem sosul prin sita, staorcem bine zarzavatul presandu-l cu o lingura de peretii sitei, si aruncam zarzavatul. Sosul lichid, consistent, astfel rezultat, il punem in alta craticioara (sau soseuza daca aveti), si-l punem din nou pe foc mic, adaugam ciupercile, frisca de gatit, si lasam sa scada la jumatate. Cam 10 min. Luam de pe foc, adaugam cognac-ul, amestecam bine, si... voila!!


Wednesday, November 9, 2011

Saturday, November 5, 2011

Brugge Culinaire

Am asteptat ziua asta cu foarte mare nerabdare! Asa un eveniment pe sufletul meu, care sa-mi hraneasca hobby-ul ... si stomacul! Pe durata a trei zile, 4,5 si 6 noiembrie, se desfasoara in Brugge, un eveniment asteptat tot anul de catre iubitorii artei culinare: "Brugge Culinaire". Ca sa ne fie bucuria si mai mare, am cumparat biletele de intrare la jumatate de pret multumita unei oferte gasita pe net. Am cumparat doar pt ziua de azi, si asta pt ca azi a avut loc un eveniment super-super important pt mine!! A avut loc o demonstratie de gatit cu un bucatar de la Manoir Quatre Saison. Eu sunt o mare admiratoare a lui Raymond Blanc, propietarul vestitului  "Le Manoir aux Quat'Saison", un loc unde imi doresc taaaaare mult sa ajung! Restaurantul sau are doua stele Michelin, dar dupa mine ar putea sa aiba 10!!! Daca aveti timp, "frunzariti" putin netul si uitati-va la site-ul manoir-ului, sa vedeti cate de incredibil de frumos sunt decorate camerele, cu cata grija (toate bazate pe ideile lui R. Blanc), este un coltisor de rai (si cuvintele astea nu fac dreptate locului, caci de prea multe ori au fost folosite pt locuri care nu ajung nici la unghia mica a acestui palat-bunul gust in forma sa cea mai inalta! Deci, va inchipuiti cum eram acolo, la 11 dimineata, cu ochii "cat cepele" sa vad demonstratia unui bucatar din restaurantul pe care-l iubesc (platonic deocamdata) cel mai mult! Eeeee, si mare mi-a fost dezamagirea cand in locul bucatarului de la restaurantul mai sus amintit, a fost bucatarul de la restaurantul "Le Manoir de Quatre Saison" din Brugge!!!!! Vedeti ca este o diferenta (micuta!) intre numele celor doua, care mie nici prin cap nu mi-ar fi trecut,caci nu stiam de existenta acestui restaurant in Brugge, si nici din care motiv si-a ales un nume atat de apropiat de faimosul  Manoir condus de un francez in Anglia! Eeee...bun si asta, caci tot restaurant gastronomic este si ne-a trantit niste cannelloni de ton, cu cocuilles saint jacques, de ne-a lasat cu gura cascata...si ne-a inchis-o apoi cu mostrele pe care le-am servit din aceste minunatii, ba chiar a avut si reteta tiparita, pe care a oferit-o cu generozitate celor prezenti la demonstratie! In rest ce sa va mai spun: am gustat o gramada de minunatii, ba chiar am vazut si niste romanasi pe acolo cu niste mici (dar nu aveau succes deloc-nu era nimeni la standul lor, plus ca prezentarea era tare urata, fata se juca pe telefon in loc sa incerce sa explice produsele, dar poate nu vorbea nicio limba straina...ma rog), am cumparat o gramada de minunatii-unt de trufe, pasta de trufe alba (nu ma intrebati cat am dat pe un borcanas de 100 g ca o luati la fuga sau ma declarati nebuna-dar sunt intr-adevara nebuna...dupa trufe!!), balsamico cu trufe, branzeturi (fara trufe hahaha), pate de porc mistret, de rata, de fazan, etc
Si cireasa de pe tort....hehehe tare imi iubesc sotul...cand am plecat si am trecut pe langa magazinul lui Swarovski, am vazut ca au adus o colectie noua de "charmuri", taaaare dragute, si am intrat si noi sa "ne uitam".  si ne-am tot uitat...toate erau frumoase...era acolo un mar pe care pusesem ochii mai demult (in Viena chiar!), si acest panda care abea a venit in magazin ieri...si la charmuri merge si un lantuc...offf, dar toate sunt asa de scumpe....deci, daca aleg lantucul iau doar un charm...;dar pe care sa-l aleg ca-s frumoase amandoua....vanzatoare (cu interes de comision probabil) ma seconda perfect....pfiuuuu, e inuman sa o puneti pe doamna sa aleaga intre cele doua minuantii...;asa ca sotul saracul: "atunci le luam pe toate 3-lantul si cele doua charmuri"! Si am primit si un bon cu reducere 15% care e valabil doar o luna, deci....Mos Nicolae...here we go again!!!!



Friday, November 4, 2011

Supa de linte (Linten soup)

Ieri am luat pranzul la un restaurant egiptean foarte chic, unde am mancat o supa de linte incredibil de buna! L-am vrajit putin pe proprietarul restaurantului care este si persoana "vinovata" de comiterea acestei incredibile supici, si am obtinut reteta de la el ;)! Cu servitudinea dulceaga specific orientala, mi-a servit si o reteta de sos pt. falafel, pe care sper sa o incerc cat de curand. Nu am asteptat insa deloc inainte de a incerca supa de linte rosie, si cum aveam o punga de linte rosie in casa, am si pus-o la inmuiat, si azi dimineata m-am apucat de treaba! Daca va intrebati de ce supa mea de linte rosie este atat de...portocalie, am sa va raspund: este din cauza ca am pus mai multa kurkuma decat trebuia (pt ca ma-nebunesc dupa acest minunat condiment oriental!).


Ce ne trebuie:

O cana de linte rosie (pusa la inmuiat cu o seara inainte, si spalata in cateva ape)
2 morcovi
1 fir de telina
1 catel de usturoi
1 ceapa potrivita
1/2 lingurita cumin macinat
1/2 lingurita kurkuma
1/2 lingurita seminte de corandru zdrobite
1 lingura de coraindru verde maruntit
2-3 linguri de fulgi de ceapa copata si uscata in cuptor (ii da un touch atat de delicios, adaugata in farfurie, cand serviti!)
sare;piper

Cum se prepara:


Punem la calit zarzavatul maruntit, in 2 linguri de ulei.  Dupa 2-3 minute, adaugam lintea care a fost pusa de cu seara la inmuit in apa rece (si spalata in cateva ape). Lasam 1-2 min. sa se caleasca, apoi adaugam mirodeniile. Umplem oala cu apa (proprotiile mentionate sunt cam pt 2 l de supa) si lasam sa fiarba la foc mic, cu un capac deasupra.

Dupa ce s-au fiert legumele, bagam mixerul vertical in supa si o transformam inr-o supa crema. Potrivim de sare si piper. Presaram fulgi de ceapa desupra cand servim!

Un deliciu!!

Thursday, November 3, 2011

Iahnie de fasole cu costita afumata (White beans and smoked ribs)

Poate nu o sa ma credeti, dar sunt ani buni de cand nu am mai mancat o iahnie de fasole. Si m-a apucat asa un dooooor!!! Asa ca mi-am suflecat manecile si m-am apucat voiniceste de treaba: am inceput prin a pune fasolea la inmuiat, si asteptat pana a doua zi :(


Ce ne trebuie:


300 g fasole boabe
1 fir de telina
1 morcov
1 ceapa
2-3 linguri de concentrat de rosii
2 foi de dafin
costita afumata
sare si piper

Cum se prepara:


Se lasa fasolea la inmuit in apa rece peste noapte (puneti destula apa caci fasolea se va umfla si va absoarbe multa apa)

A doua zi, se varsa apa in care a stat fasolea. Se pune fasolea la fiert in apa clocotita. Se lasa sa dea in cateva clocote, apoi se schomba apa. Se lasa din nou sa clocoteasca de cateva ori, si se mai schimba apa o data. 

Costita afumata se fierbe separat. Dupa ce a dat in cateva clocote, se schimba apa (veti vedea ca apa e pline de spuma de la carne si tulbure). Se lasa sa clocoteasca din nou, cu un capac deasupra oalei, cam 10 min. Se da deoparte de pe foc, dar pastram zeama de la afumatura.

Se caleste ceapa taiata foarte marunt, impreuna cu morcovul taiat felii, firul de telina taiat cubulete. Eu piperez foarte bine legumele cand le calesc. Se pune apoi fasolea peste legume. Se adauga zeama de la afumatura si costita. Se poate adauga si foaia de dafin, sau mai la sfarsit. Se lasa sa fiarba la foc mic cam doua ore.  Incercam sa vedem daca s-a fiert fasolea, adaugam sucul de rosii, si potrivim de sare si piper. 

Eu am trantit si ceva ardei copti langa bunaciunea asta de fasole, si va spun sincer ca mi-a mers la inima!!

Tuesday, November 1, 2011

Mancare de gutui (Quince stew)

Mare bucurie, MARE!! Dupa 10 ani pe aici, in care mi-am pierdut speranta ca voi mai gasi asa ceva (dar nu cautam eu unde trebuie!) am gasit gutui!!!! Am dat o raita prin piata de la Bruxelles, una dintre cele mai mari si mai aglomerate din Belgia, piata in care mergem foarte rar, din cauza misiunii imposibile de a gasi un loc de parcare in zilele de piata, dar pe care ne riscam sa o vizitam cand ne e pofta tare de telemea, branza de burduf, cabanosi, mici, savarine, kaizer, muraturi, bors....sau orice altceva romanesc...Si, daca tot eram acolo am cumparat si o gramada de legume si condimente cu mult mai ieftine decat in zona flamanda, printre care, mare mi-a fost bucuria, se numara si 2 gutui! Acum, de ce am cumparat doar doua....cand astea tin o iarna intraga...nu as putea sa va spun de ce,m-am zapacit complet probabil, si din cauza asta!!

Acuma, din cate imi amintesc eu, nu am fost niciodata mare fan mancare de gutui. Asta intamplandu-se in copilaria mea, caci de atunci nici ca am mai mancat, dar cum intre timp gusturile omului se schimba, si acum sunt mare fan combinatii carne-fruct, m-am gandit eu asa ca ar trebui sa-i mai dau o sansa mancaricii asteia, drept pentru care mi-am sunat mama sa ma puna in tema cu reteta ei preferata. Mama o face fara carne, eu am imbogatit reteta si cu ceva puiut, si pot sa va spun ca subtila aroma a gutuilor, gustul lor acrisor inconfundabil, alaturat puiului innabusit in propriul suc, cu "touch" de rozmarin...no comment!!! Aceasta atat de clasica reteta romaneasca (??cred...sau balcanica, in orice caz) ar putea sta pe meniul oricarui restaurant si ar face fata onorabil pretentiilor oricui!



Ce ne trebuie:

O gutuie potrivita
500 g piept de pui taiat in patru
2 linguri de zahar pt caramel
100 ml apa calda
1 lingura rasa faina
o crenguta de rozmarin
ulei pt prajit
sare;piper

Mod de preparare:

Se taie gutuia felii, nu prea subtiri, dupa cum vedeti in poza, si se curata de samburi si de cotorul tare.
Se prajesc feliile de gutuie in 3-4 linguri de ulei, pe foc potrivit, pana se inmoaie si capata o culoare aurie. Se scot bucatelele de gutuie si se lasa la scurs.

In acelasi ulei prajim bucatelele de pui, asezonate cu sare si piper, iar alaturi, in ulei, punem si crenguta de rozmarin sa aromatizeze uleiul. Dupa ce a capatat o culoare aramie, picuram putina apa in tigaie, punem capacul si lasam puiul la foc mic sa se inabuse. 

Alaturi preparam caramelul astfel: lasam zaharul sa se topeasca, intr-o craticioara antiaderenta, la foc mic. Cand s-a topit si are o culoare perfect aurie ( aveti grija sa nu se arda caci va avea un gust amar), turnam 100 ml apa calda peste el si-l lasam sa se dizolve complet.

Punem feliile de gutie peste pui, adaugam si caramelul si lasam sa dea intr-un clocot.

Dizolvam lingura de faina in putin apa rece, si o adaugam peste compozitia de pe foc, si lasam sa fiarba putin pana se ingroasa. Potrivim de sare si piper. Transferam totul intr-un vas pt cuptor si lasam la 190°-200° pentru aproximativ 15 min. (timpul de gatire difera de la un cuptor la altul). 

Serviti cu pofta!