Monday, February 6, 2012

Aperitiv delicios pe ciabatta (Delicious starter on ciabatta bread)

M-am gandit mult la titlul acestui post. Initial trebuia sa sune ceva de genul: aperitiv cu ciabatta, branza philadelphia si chive (nu stiu cumle zice pe romaneste, dar cred ca sunt frunzulitele tinere de la usturoi), filet d'anvers si pere  "Conference" caramelizate in lichior de coacaze....cine a mai pomenit asa un titlu???? Totusi, despre asta este vorba si desi multi vor stramba din nas cand vor vedea pere caramelizate pe carne afumata si branza, va garantez ca gustul de sarat si dulce (ca baza), afumat combinat cu branza proaspata (complementar) si verdeata putin astringenta (tertiar) este DIVIN!!!! Si daca tot nu sunteti convinsi, macar faceti acest sirop-peltea de pere si mancati-o pe paine cu unt, ca zau se merita!!


Ce ne trebuie:

-Filet D'anvers (Anvers este numele dat orasului Antwerpen in Belgia, este filet de vaca, foarte degresat, afumat si sarat...mmmmmmm, dar daca nu aveti, merge si filet de york, foarte asemanator cu cel pomenit mai sus, sau orice alt mezel de vaca afumat si in felii subtiri.
-Branza Philadelphia sau Boursin
- ceva smantana pt gatit (depinde de cantitatea de branza folosita)
- chive
-ciabatta

Pt perele caramelizate: 

2-3 pere conference (din cele mai tarisoare, nu foarte zemoase)
100 ml otet alb de mere
100 g zahar
100 ml lichior de coacaze

Mod de preparare:

Se pune zaharul intr-o craticioara pe foc mic ca sa facem un caramel. NU AMESTECATI in zahar, lasati-l sa se topeasca si sa devina auriu. Stingeti cu otet. ATENTIE: caramelul poate sa "sara" si sa va ardeti, deci luati putina distanta de aragaz, plus ca aburii de otet nu sunt foarte placuti...Lasati sa fiarba incet pana ce zaharul se topeste complet in otet, apoi adaugati lichiorul de coacaze, lasati un minut-doua, apoi adaugati feliile de para (decojiti perele si taiatile in feliute cam de 2 cm grosime si 4-5 lungime), silasati sa fiarba pe foc mic, cam 20 min, pana cand perele sunt moi. Este important sa nu folositi pere din cele malaioase, sau moi care se vor pulveriza in sos...cu cat mai tari cu atat mai bune. Lasati apoi sa se raceasca.

Se freaca branzica cu ceva smantana de gatit ca sa o mai inmuiem putin, cu piper si chive. 

Ciabatta se pune putin sub grill (daca aveti) ca sa se rumeneasca putin si sa devina crocanta. Daca nu, folositi un toaster.

Lasati putin painica sa se raceasca, ungeti apoi cu branzica, o felie de filet d'anvers deasupra, si doua bucatele de para....DELICIOS!!!


4 comments: