Saturday, November 12, 2011

Curcan la cuptor cu sos de ciuperci cremos(Turkey in the oven with cream mushrooms sauce)

Incerc, pe cat de mult posibil, sa duc mai departe traditia din duminicile de famile, de cand eram copil. Pe vremea aceea, sambata se lucra, numai duminica era libera, acum, weekend-ul constand in doua zile, ducem "traditia pranzului de duminica" mai departe, dar o facem si sambata si duminica. Traditia consta in faptul ca eram toti la masa, si mama facea o friptura maaaaare (porc, pui sau vita) la cuptor, in general cu sos de vin. Eu am gatit azi o friptura de curcan, si am innobilat-o cu un sos traditional frantuzesc, pregatit ca la restaurant. A fost un deliciu!! Da, a fost - nu a mai ramas nimic, asa ca pt diseara vom manca o zdravana mamaliguta cu branza de burduf, unt si ou fiert moale - si eu care contam pe faptul ca o sa ramana fripturica, ca sa nu mai gatesc! Eeee, dar nu ma supar! Asta inseamna ca sotul, fiul si nepotelul meu au mancat cu muuuulta pofta, mai ales ca au muncit azi toata ziua in gradina, sa faca pregatirile de iarna, deci pofta de mancare-cat 7!!!


Ce ne trebuie:


O bucata zdravana de piept de curcan (cam 1 kg)
condimente pt carne de pasare
1 catel de usturoi
1 crenguta de rozmarin
1 teaca uscata de ardei iute
sare /piper

pt sos:


o mana de ciuperci
o ceapa
un morcov
o lingura de faina
200 ml frisca de gatit
300 ml bulion de pasare
1 lingura pasta de rosii
3 cuisoare
1/2 lingurita cimbru uscat
2 foi de dafin
1 catel de usturoi
100ml vin alb
3 linguri de cognac
sare/piper

Cum se prepara:

Sosul necesita un timp mai indelungat de gatire - cam 30-40 min. deci luati asta in consideratie cand pregatiti aceasta reteta.

Condimentam bine bucata de pipet de curcan, pe ambele parti, cu condimentele pt pui, sare si piper. Punem la prajit, pe foc mare, intr-o tigaie potrivita ca marime (nici prea mica, sa aiba bucata de piept loc, dar nici prea mare, sa nu se arda uleiul pe margini!) impreuna cu catelul de usturoi zdrobit, cuisoarele, teaca de ardei iute si crenguta de rozmarin. Daca vedem ca incep sa prinda o culoare bruna, le scoatem, caci daca se ard, ne amarasc carnea. Lasam sa prinda carnea crusta, si sa se rumeneasca frumos, apoi intoarcem pe cealalta parte. Lasam sa se rumeneasca bine; scoatem bucata de carne din tigaie, punem intr-o tava de cuptor, acoperim bine cu folie de aliminiu, si punem in cuptorul preincalzit, la 180°, pt aproximativ 50min-1 ora. Astfel carnea nu se va usca, va fi perfect rumenita pe dinafara si suculenta in interior.

In tigaia in care am rumenit carnea, dupa ce o deglasam cu vin alb (turnam vinul in tigaie cand aceasta este f incinsa-chiar dupa ce am scos carnea, si lasam alcoolul sa se evapore), calim ciupercile taiate fin. Le dam deoparte.

Curatam zarzavatul, il taiem in bucati marisoare, si punem la calit pe foc mediu, impreuna cu cimbrul, foile de dafin, si catelul de usturoi zdrobit. Dupa ce s-au calit, adaugam si pasta de rosii, si calim scurt! Presaram lingura de faina deasupra, amestecam de cateva ori, apoi adaugam bulionul de pui, cald, si lasam sa fiarba la foc mic, aproximativ 20 min., acoperit cu capac.  Trecem sosul prin sita, staorcem bine zarzavatul presandu-l cu o lingura de peretii sitei, si aruncam zarzavatul. Sosul lichid, consistent, astfel rezultat, il punem in alta craticioara (sau soseuza daca aveti), si-l punem din nou pe foc mic, adaugam ciupercile, frisca de gatit, si lasam sa scada la jumatate. Cam 10 min. Luam de pe foc, adaugam cognac-ul, amestecam bine, si... voila!!


4 comments: