Thursday, November 3, 2011

Iahnie de fasole cu costita afumata (White beans and smoked ribs)

Poate nu o sa ma credeti, dar sunt ani buni de cand nu am mai mancat o iahnie de fasole. Si m-a apucat asa un dooooor!!! Asa ca mi-am suflecat manecile si m-am apucat voiniceste de treaba: am inceput prin a pune fasolea la inmuiat, si asteptat pana a doua zi :(


Ce ne trebuie:


300 g fasole boabe
1 fir de telina
1 morcov
1 ceapa
2-3 linguri de concentrat de rosii
2 foi de dafin
costita afumata
sare si piper

Cum se prepara:


Se lasa fasolea la inmuit in apa rece peste noapte (puneti destula apa caci fasolea se va umfla si va absoarbe multa apa)

A doua zi, se varsa apa in care a stat fasolea. Se pune fasolea la fiert in apa clocotita. Se lasa sa dea in cateva clocote, apoi se schomba apa. Se lasa din nou sa clocoteasca de cateva ori, si se mai schimba apa o data. 

Costita afumata se fierbe separat. Dupa ce a dat in cateva clocote, se schimba apa (veti vedea ca apa e pline de spuma de la carne si tulbure). Se lasa sa clocoteasca din nou, cu un capac deasupra oalei, cam 10 min. Se da deoparte de pe foc, dar pastram zeama de la afumatura.

Se caleste ceapa taiata foarte marunt, impreuna cu morcovul taiat felii, firul de telina taiat cubulete. Eu piperez foarte bine legumele cand le calesc. Se pune apoi fasolea peste legume. Se adauga zeama de la afumatura si costita. Se poate adauga si foaia de dafin, sau mai la sfarsit. Se lasa sa fiarba la foc mic cam doua ore.  Incercam sa vedem daca s-a fiert fasolea, adaugam sucul de rosii, si potrivim de sare si piper. 

Eu am trantit si ceva ardei copti langa bunaciunea asta de fasole, si va spun sincer ca mi-a mers la inima!!

7 comments:

  1. foarte buna...eu as manca oricand asa ceva...

    ReplyDelete
  2. ma faci sa-mi fie atat de dor de bucataria mea…

    ReplyDelete
  3. Pai, nu cred ca mai aveti mult si va intoarceti,nu-i asa?

    ReplyDelete
  4. Offff, daaaa, si tare e plina-plina de proteine si calorii, dar o data la nu stiu cat timp-merge asa o desfatare! SI tu, Alice care vii numa' cu d'astea grele-ciocolata cu fudge!!!! Pai ai tu mila de kg noastre?!!
    Te pup Alice, te pup Dia!

    ReplyDelete