Friday, October 21, 2011

Cuib de pasare (Vogelnestjes)

Am facut ieri acest fel de mancare tipic flamand (in forma sa calda, altfel, ca snack o mai gasim si prin alte bucatarii), dar Pascal era atat de nerabdator, incat nu am avut timp sa  fac o prezentare mai frumoasa, doar ce am taiat cuibusorul, l-am "trantit" pe o farfurie, cu legumele si  sosul de rigoare, am facut cateva poze la repezeala si am lasat omu' sa-si savureze cina,  deci...scuze pentru prezentarea sleampata, va asigur insa ca mancarica a fost super gustoasa. 


Asadar, acest fel de mancare consta in carne tocata de porc, ou fiert mediu, servit cu legume (eu le-am pregatit la aburi) si cu un sos tomat cu vin Madeira, dar noi am avut chef de un sos de branza, asa ca asta am facut!

Ce ne trebuie:

Pt. 2 cuiburi
300 gr carne tocata
3 oua - 2 fierte mediu, si un ou pt amestecul de carne tocata
pesmet
sare;piper

Legume: ce si cum va place

Pt sosul de branza:
30g unt
40g faina
400 ml lapte
30 gr cascaval ras (din cel pt gratin-nu f uscat)
15 gr branza brie (optional)
sare;piper

Mod de preparare:

Se fierb cele doua oua mediu (5 min. in apa sarata, sau cu otet, sa nu se sparga).
Dupa ce timpul de fierbere al oualelor s-a incheiat, le transferam imediat intr-un vas cu apa rece, sau sub jet de apa rece, ca sa incheiem procesul de fierbere.
Dupa ce s-au racit bine, le curatam de coaja, si le punem deoparte.
Intre timp pregatim carnea tocata, adica o amestecam cu un ou crud, potrivim de sare si piper, si adaugam treptat pesmet pana cand carnea capata consistenta (din acest motiv nu am dat cantitatea de pesmet, caci aceasta difera de la carne la carne, si cata de umeda este aceasta). Deci carnea nu trebuie sa devina tare, dar sa nu aiba consistenta prea umeda, sa nu fie prea moale! Impartim cantitatea in doua parti egale, intindem un gen de foaie, si imbracam cu atentie fiecare ou in carnea tocata, incercand sa le inchidem cat mai etans posibil. Se presara foarte putina faina peste cuiburi, astfel incat acesta sa nu se mai lipeasca de maini. Se face apoi pane "a la anglaise". Adica: se bate un albus de ou foarte usor, cat sa-l desfacem putin, nu trebuie sa faca spuma, tavalim cuibusorul prin albus, apoi prin pesmet. Se prajeste cuibul in baie de ulei (sau friteuza) la 175° pt 7-8 min.maxim.

Sosul de branza se face astfel:

Se face un roux din unt si faina. adica: untul se pune la topit intr-o oala (sau oala speciala pt facut sos), pe foc mediu. Cand s-a topit untul, punem faina toata deodata, apoi dam focul mic. Se amesteca continuu in faina cu unt, pana cand faina se ususca, si se transforma in mici bulgarasi (frimituri sau fulgi uscati de faina-forma depinde de ustensila cu care amestecam). Intre timp se incalzeste laptele care trebuie sa ajunga la punctul de clocotire, dar nu trebuie lasat sa clocoteasca. Se pune tot laptele cam in doua etape peste roux, avand grija sa amestecam continuu cu un tel. Cand se ingroasa il dam deoparte de pe foc si adaugam cascavalul ras, amestecand continuu. Daca est eprea vartos mai adaugam putin lapte. Potrivim de sare si piper.

MI-NU-NAT!!

10 comments:

  1. Sa stii ca se bateau turcii la gura noastra. pupici Dia!

    ReplyDelete
  2. pare asa complicat! Dar asa imi place cu arata! Mi-e foame acum.

    ReplyDelete
  3. e putin mai complicat...dar e f bun, merita incercat!

    ReplyDelete
  4. qrata tare fain.sunt asemanatoare cu narghisy kofta ,mancare indiana.fac si eu des dar nu cu porc.pupicei mult

    ReplyDelete
  5. Cu ce fel de carne faci narghisy kofta?pupici!

    ReplyDelete
  6. Arata din ce in ce mai bine ce ai gatit tu acolo, mai ales dupa ce am fost serviti cu o friptura … rosie, nici macar asa un pic facuta, cu o mana de salata si niste ciuperci moarte intr-o chestie gelatinoasa cu gust de ou… yak! In schimb mic-dejunul a fost foarte bun, dar probabil din cauza ca am mancat iaurt cu cereale…

    ReplyDelete
  7. Yeak chestii gelatinoase!!lasa ca veniti voi acasa si faceti papa bun!:) va doresc vreme super si distractie frumoasa

    ReplyDelete