Ramasesem fara paine, asa ca m-am gandit sa fac mai mult aluat, sa trantesc si niste "tarte", sa mai bag si pe la congelator, sa nu mai raman in pana, ca tare e neplacut, mai ales cand sunt si in pana de timp, sa trebuiasca sa fac aluatul si sa-l las la dospit. Am sa va prezint acum reteta mea universala de aluat de paine (asta cand vreau "painea cea de toate zilele" ca altfel mai fac si painici mai fancy!), pe care o folosesc si la pizza...si chifle, si la orice altceva la care trebuie sa folosesc aluat de paine. Reteta este luata de la un bucatar italian, si mi se pare foarte simpla, de ce? Fiindca este foarte usor de tinut minte, si este universal valabila. Deci, orice cantitate de faina folositi, socotiti jumatate din acea cantitate pt. apa calduta in care se dizolva drojdia, si tineti minte ca pt orice suta de grame de faina, se pune o lingura de ulei. Deci: folosim 500 gr faina, avem nevoie de 250ml apa, si 5 linguri ulei. Mai tineti cont de faptul ca un pachet de drojdie proaspata (de 42gr) se foloseste la 1 kg faina (deci la 500 gr faina vom folosi jumatate de pachet), ca se pune o lingura de zahar peste drojdia dizolvata in apa calduta, iar sarea se pune la sfarsit, si....cam o lingurita, maxim doua, in functie de cat de sarat va place. Stiu ca multi or sa-mi sara in cap, cum ca sarea nu se pune dupa ureche, ca opreste procesul de crestere al aluatului....ca chik si chak...sunt de acord, dar repet, asta este o reteta universala, pt o painica care nu are nimic spectaculos, care e gustoasa dar nu o opera de arta, si ....iese intodeauna!!!
Deci, din nou, retetea de painica de data asta cu gramajele pe care le-am folosit, si poza chiflei (hai sa nu-i mai spun tartlet ca nu prea are de fapt multe in comun cu o "tartlet" (ce am facut eu aici cu ceea ce inseamna "tarlet" -facuta cu aluat nisipos,umpluta cu diverse,etc) decat forma in care a fost coapta.
500 gr faina
250 ml apa calduta
21 gr drojdie proaspata
1 lingura zahar
5 linguri ulei de masline
1 lingurita sare
Se cerne faina, se face o gropita la mijloc in care se toarna apa calduta in care s-a dizolvat drojdia apoi zaharul. Se amesteca bine, apoi se adauga uleiul. Se framanta unu-doua minute, apoi se adauga sarea. Se continua framantarea. Se mai adauga putina faina daca e necesar, caci cantitatea exacta depinde de tipul de faina folosit si de cum absoarbe lichidul. Oricum, nu exagerati cand adaugati faina, presarati cate putin si framantati, daca mai e nevoie mai presarati putin si tot asa pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini, si devine elastic. Puteti sa faceti aluatul si la masina de paine, eu nu fac asa pt ca dureaza prea mult programul... Lasati apoi aluatul la crescut, intr-un castron acoperit cu un servet de bucatarie, in mediu ferit de curenti de aer si caldut (poate undeva pe un dulap de bucatarie), pentru cel putin 60min. dar cel mai bine 90min.
Eu am pus deasupra chiflei si niste ceapa verde tocata marunt, cateva bucatele de carnat afumat, o rosie cherry taiata in 2, si putin cascaval, ca da tare bine la micul dejun. O puteti reincalzi pt 30-40 secunde la microunde, si e ca abea scoasa din cuptor!
Se coace fie in forma de tartlet unsa cu unt, fie pe hartie de copt, in cuptor preincalzit, 180°, pt. aproximativ 20-22 min. That's all folks!
paine calda vreau si eu.nu mananc paine decat fffoarte rar si doar daca e cald.yuumy.pupicei
ReplyDeletedaaaa,si eu ador painea calda, si nici eu nu mananc prea multa....
ReplyDeleteAm venit dupa miros.Este tare buuuna.Pupici!
ReplyDeletesi pe mine m-a adus tot mirosul de painica calda ;) Imi place postul asta si mai ales, ai foarte mare dreptate e usor de tinut mine! Super grozava idea ;)
ReplyDeleteMultumesc mult fetelor, nu credeam ca mai e cineva interesat de o astfel de idee, caci e plina blogosfera de retete de paine, dar vreau sa-mi fac un obicei din a posta ce ^reâr, si cum nu am avut mult timp pentru "stat la cratita" in ultima perioada, si am facut doar aceste chifle,m-am gandit...de ce nu? anyway,promit sa vin cu o reteta mult mai interesanta, si fffff delicioasa (va spun cu mana pe inima, e imposibil sa nu placa), f curand, si anume:PAELA!!!!Pregatiti-va tigaia de paela, si orezul pt risotto ca vine acus-acus!
ReplyDelete