Ieri si alaltaieri a fost mare aniversare mare! Nepotelul meu, baiatul fratelui meu, care parca ieri era o mogaldeata, a implinit 18 ani! Si pentru ca mi-e drag de parca ar fi al meu, a avut parte de doua aniversari: una facuta de parinti, si alta de mine. Am vrut sa-i fac un tort special- si am reusit! Am luat minunata reteta de tort cu jeleu de zmeura de la Edith, si bine am facut, caci tortul a fost o minunatie, va spun sincer ca era liniste totala cand s-a servit tortul, toti erau atat de inacantati, si savurau minunatia cu pofta, incat nu le mai ardea de vorbit!
500g mascarpone
100 ml frisca nebatutata + 50
300 ml coulis de zmeura
6 foi de gelatina
3 linguri de zahar
Mascarponele se mixeaza cu frisca, zaharul si coulis-ul, nu foarte mult, lasam crema sa fie putin lichida. gelatina o inmuiem in apa rece pt 10 min, apoi punem restul de 50 ml de frisca pe foc. Lasam sa se incalzeasca bine (nu sa dea in clocot), apoi adaugam gelatina stoarsa bine, dam de pe foc, si amestecam continuu pana se topeste gelatina in frisca. O lasam putin sa se racoreasca, apoi o turnam peste crema mascarpone si mixam inca un minut. In rest am urmat pasii din reteta lui Edith.
Am facut totusi o modificare, si anume crema de zmeura, mie imi place mai cremoasa, de aceea am ales sa combin ganach-ul cu un gust atat de plin, bogat si savuros, cu o crema mascarpone de zmeura, tot savuroasa, si ca sa nu fie prea grea, am pus f putin zahar. Deci, crema de mascarpone a fost cam asa ceva:
500g mascarpone
100 ml frisca nebatutata + 50
300 ml coulis de zmeura
6 foi de gelatina
3 linguri de zahar
Mascarponele se mixeaza cu frisca, zaharul si coulis-ul, nu foarte mult, lasam crema sa fie putin lichida. gelatina o inmuiem in apa rece pt 10 min, apoi punem restul de 50 ml de frisca pe foc. Lasam sa se incalzeasca bine (nu sa dea in clocot), apoi adaugam gelatina stoarsa bine, dam de pe foc, si amestecam continuu pana se topeste gelatina in frisca. O lasam putin sa se racoreasca, apoi o turnam peste crema mascarpone si mixam inca un minut. In rest am urmat pasii din reteta lui Edith.
Cu asa o combinatie cred si eu ca a iesit ceva super delicios.Arata minunat."La multi Ani"cu sanatate si toate visele implinite.Te pup!
ReplyDeleteMultumesc din suflet draga mea....da, dupa cum am spus, la servirea tortului s-a facut liniste :)) super delicios!
ReplyDeleteuau! M-ai lasat fara cuvinte! Felia arata incredibil! pot doar sa-mi inchipui gustul si inteleg de ce nu-i mai ardea nimanui de vorbit :)
ReplyDeleteStii ce-mi place foarte mult? Faptul ca blatul este foarte-foarte subtite si ai foarte multa crema. Este exceptional ;) Felicitari!
Draga Kadia, gustul a fost intr-adevar nemaipomenit, blatul nu a iesit cat de subtire trebuia, datorita faptului ca Edith a folosit o forma de tort cu diamentrul de 21cm, eu una de 24, dar am facut cantitatile aproape duble decat alea ei....deci asta este cauza pt care am avut atat de multa crema, si blatul nu chiar subtire, dar totusi, si blatul era atat de gustos, incat nu a fost nicio suparare ca nu e tocmai ffffff subtire. Crema...minunata...si DA, am folosit Milka!!! Ciocolata elvetiana, aici in tara ciocolatei....ce sa fac, daca imi place ciocolata elvetiana?!!Nici de la cea begliana nu ma dau in laturi...nu ma intelege gresit, dar parca o toblerone tot irezistibila ramane!Dar sa nu-i spui lui Pascal ca se face foc!!
ReplyDeletehahaha! Si mie imi place ciocolata elvetiana, dar mai ales Lindt (in varianta Lindor este preferata mea). In schimb, truffele belgiene mi se par cele mai bune ;) Abia astept maine sa vad cu e intr-o fabrica de ciocolata (suna ca un vis frumos)!
ReplyDeletewow!
ReplyDeleteLa multi ani minunati!
Tortul e super!
Stii ca nu am incercat niciodata ganache? Cred ca e timpul...asa ca next cake e luat inspiratiune de la asta facut acum de tine. Pup cu mare drag
super!!!!Felicitari! Tortul arata minunat!
ReplyDeleteLa multi ani sarbatoritului!
ReplyDeleteTortul este o minunatie,pupici!
Merci Alice, abea astept sa vad poze cu tortul tau!:)
ReplyDeleteMultumesc Alinutzika!
ReplyDeleteMultumesc mult Flory,bine ai revenit!
ReplyDeleteFlory draga,acum vad ca stai in Genoa...ah, ce aproape am fost vara asta, am trecut prin Genoa, vroiam sa ne cazam in genoa, dar ne-am razgandit in ultimul moment si ne-am dus in sudul Frantei. Data viitoare trebuie sa bem o cafea impreuna neaparat!
ReplyDeletemamaaa ce salivez.arata super ,super.la multi ani nepotului tau!
ReplyDeleteMultumesc mult Sarah draga, am sa transmit!
ReplyDeleteLa multi ani nepotelului! Credeam ca a fost ziua ta:P
ReplyDeleteMa bucur ca ai incercat tortuletul meu (cu mici modificari) si ma bucur ca ti-a placut :)
Draga Edith, ce surpriza placuta este vizita ta! Multumesc mult pt urari, am sa transmit! Nu numai mie mi-a placut tortul, toata lumea a fost incantata de finetea gustului. Oooo,mai e pa,a la ziua mea, la sfarsitul lui martie...Pana atunci am insa de facut un alt tort, pt 7 decembrie, pt sotul meu. Anul trecut am facut tortul amandina, reteta ta, si mi-a spus ca a fost cel mai bun si mai frumos tort pe care l-a avut vreodata de ziua lui(a fost asa un compliment nepretuit!). Pt fiul meu, in mai , am facut tortul cu cirese...tot timpul reusesc sa-mi incant musafirii cu torturile tale minunate! Nu stiu ce sa aleg anul acesta pt halloween, si pt sotul meu in decembrie. Poti sa-mi dai o idee ceva? Nu suntem pretetntiosi, in sensul ca nu ne place doar cu ciocolata, sau doar cu fructe....daca e de calitate (cum stiu sigur ca va fi) suntem deschidi sa incercam orice gusturi!
ReplyDelete