Thursday, October 20, 2011

Pui Korma (Korma chicken)

La petrecerea de duminica mi-am incantat musafirii, pe langa tortul postat, si cu un bufet cald bazat pe un fel de mancare indiana, facut cam dupa ureche, trebuie sa recunosc, si anume "pui korma". Acum vreo doua-trei saptamani am luat la un restaurant indian abea deschis in Brugge, si am fost incantata de gustul sublim al felurilor servite. Sotul meu a comandat "pui korma gatit in lapte de cocos", eu - "pui tandoori". Am gustat insa si din puiul korma care mi-a placut la nebunie, si am incercat sa refac reteta. De aceea am spus ca e facuta cam dupa ureche. Nu stiu daca mi-a iesit ce trebuia, dar ce mi-a iesit a fost foarte gustos, deci am sa impartasesc reteta cu voi. Am servit acest divin pui cu orez cu stafide si raita (iaurt cu condimente indiene,bucatele de rosie si castravete).


Ce ne trebuie:


500 g piept de pui taiat cubulete, amestecat cu 2-3 linguri de iaurt grecesc sau iaurt gras, 1 lingura de condimente indiene (garam masala), 1 lingura zeama de lamaie si lasat peste noapte la frigider la marinat.
200 gr lapte de nuca de cocos
1 lingura garam masala
1 ceapa potrivita
1 rosie taiata felii
fulgi de nuca de cocos
fulgi de ardei iute (o jumatate de lingurita, sau o lingurita in functie de cat de iute vrem sa fie sosul)
sare/piper

120 gr orez (nefiert- cantitate cam pt 2-3 portii)
2-3 linguri stafide

200 gr iaurt grecesc sau iaurt gras
cubulete f mici de rosie si castravete (scosi samburii, lasate la scrus bine si apoi uscate cu hartie de bucatarie)
1 lingurita garam masala
1 lingurita zeama de lamaie

Cum se prepara:


Calim ceapa taiat pestisori (felioare subtiri, rotunde) impreuna cu rosia taiat la fel si cu condimetele indiene+ ardeiul iute, in 2-3 linguri de ulei. Dupa aproximativ 1-1.30 min. adaugam puiul marinat dupa cum am mentionat si restul de condimente indiene. Lasam puiul sa se patrunda, la foc mediu, apoi adaugam laptele de cocos, si lasam pe foc mic sa fiarba bine, cam 20-25 minute, cu capac ca sa nu se evapore lichidul din sos.  Luam de pe foc, mai adaugam eventual o lingura de iaurt sa dam o consistenta cremoasa sosului, si presaram deasupra fulgi de nuca de cocos. Este extraordinar de aromat si gustos.


Orezul se fierbe conform instructiunilor de pe pachet sau in oala speciala pt orez. Eu am facut orezul in oala speciala de fiert orez, care dupa ce se termina programul, tine orezul cald. Pe de alta parte, stafidele mele nu au fost din cele foarte uscate, de aceea, am adaugat stafidele la sfarsit, cand orezul era doar mentinut cald, si stafidele si-au luat din aburul acela cald indeajuns cat sa fie moi, nepierzindu-si gustul. Daca aveti stafide din cele f uscate, recomand sa le tineti inainte in apa calda cam 10-15 minute, sa se hidrateze, si apoi sa le adaugati in orezul cald.

Iaurtul se amesteca cu condimentele, zeama de lamaie si cubuletele de rosie si castravete, potrivindu-se de sare si piper.  Servim alaturi de carne si orez.

Pofta buna!

10 comments:

  1. e ain
    dar garam masala eu nu gasesc aici...
    ma uit pe blo la sarah, poate are ea vreo reteta ceva
    pup si o zi frumoasa georgi, draga mea

    ReplyDelete
  2. Draga Alice, daca nu gasesti garam masala, e chiar si mai greu sa faci tu acest condiment, caci din cate stiu e facut cam din 10-12 alte condimente: coriandru,cardamon, etc, care sunt si mai greu de gasit. Eu am cateva magazine orientale, dar daca pe la tine nu gasesti, incearca la supermarket la raionul de mancaruri si condimente etnice (asa se cheama aici, nu stiu in Romania),dar sunt convinsa ca exista un raion cu mancaruri si condimente pt mancaruri chinezesti, mexicane, indiene, etc. Se merita sa incerci, aromele sunt f speciale si mancarea f gustoasa.te pup!

    ReplyDelete
  3. da,coco draga, te invit sa incerci si sa ne spui impresiile!bine ai venit!

    ReplyDelete
  4. yummy.ca si truc mai poti adauga cu 5 minute inainte de a lua korma de pe foc o lingurita de apa de trandafiri si niste migdale curatate de coaja.pupici

    ReplyDelete
  5. ohhhh,pai si acum imi spui??!!!!! suna super bine! chiar ma asteptam si tineam neaparat sa am ceva trucuri de la tine!merci! Am sa tin cont for sure de asta data viitoare cand fac acest pui, si nu va fi prea departe momentul, ca ne place tare-tare!

    ReplyDelete