Saturday, September 17, 2011

Ciorba de salata (Lettuce soup)

Tocmai am terminat de facut o minunata ciorba de salata. Se pare ca este ardeleneasca la origine, dar eu stiu sa o fac de la mama care e bucuresteanca get-beget.  La noi in familie este un fel de traditie aceasta ciorba, ne place enorm, si incerc sa o gatesc cat de des posibil, caci pe langa gustul super bun, este o bomba de vitamine datorita verdeturilor in care abunda (ne place deasa,deasa!). Altfel, din punct de vedere al caloriilor....eiii...hai sa spunem ca nu este periculos de plina de calorii, dar nu este nici ciorbita de dieta! Poate fi baza unui pranz destul de sanatos si satios!

Ce ne trebuie:

O salata mare
O legatura de ceapa verde
O legatura de usturoi verde
Un morcov
Fond de pui (fie un cub, fie supa concentrata de pui - 150 ml)
100 g slaninuta afumata
2 oua
O lingurita de faina
3-4 linguri de otet de mere
2 linguri ulei
Sare, piper

Mod de preparare:

Punem uleiul intr-o oala de 2 sau 3 litri, si apoi pe foc. Tocam marunt ceapa verde, usturoiul, morcovul si slaninuta afumata, si le calim pentru 2-3 minute in uleiul incins. Adaugam salata verde, care a fost curatata, spalata foaie cu foaie, si rupta cu mana in fasii medii.O calim foarte putin, maxim un minut, caci scade foarte tare la calire, si vrem sa mai ramanem cu ceva verdeata in ciorba!:)

 Adaugam apa calda amestecata cu fondul de pui, sau cubul de pui topit in apa calda, pana se umple oala .Lasam la fiert, cu capac, aproximativ 25 min. pana ce zarzavatul este fiert bine (incercam cu furculita).

Dizolvam lingurita de faina in jumatate de pahar de apa rece, pe care il turnam in ciorba si lasam sa dea in cateva clocote.

Luam ciorbita de pe foc si o lasam sa se "aseze" putin gusturile.

Facem o omletica dintr-un ou pe care o taiem in bucatele mici, si pe care o vom adauga cand ciorba este gata, la sfarsit.

Celalat ou il batem ca pentru omleta, il amestecam apoi cu otetul, luam cu polonicul ciorbita din oala si o adaugam incte in oul batut. Daca facem aceasta operatie prea repede, sau daca turnam oul direct in ciorba, acesta se va transforma in faramite de omleta din cauza diferentei de temperatura dintre ciorba fierbinte si oul batut la temperatura camerei, iar ideea  este ca oul batut sa dea un aspect laptos, uniform, si o culoare frumoasa ciorbitei.

Punem sare si piper dupa gust, sau mai adaugam otet daca ne place mai acrisoara. Am auzit de variante in care aceasta ciorba este acrita cu lamaie sau bors, dar mie mi se pare ca orice ce altceva decat otetul ii strica gustul. Adaugam si omleta, si o lasam 10 minute sa i se aseze gusturile. Nu o mai dam in clocot cand o reincalzim!!
Nu are egal de buna ce este!

2 comments:

  1. ar trebui sa incerc si eu ciorbica asta !!!

    ReplyDelete
  2. Multumesc mult pentru vizita si pentru comentariu kitty cat!:) Neaparat sa incerci ciorbica, sunt convinsa ca o sa te indragostesti de ea! Noi o consumam in cantitati industriale :))

    ReplyDelete