Cui nu-i place mancarea chinezeasca? Cui nu-i plac costitele de porc? Am aici o minunata reteta de coasta de porc in sos chinezesc, simpla si rapida!
Ce ne trebuie:
Coasta de porc (fara condimente si neafumata)
Ulei de prajit - daca prajiti costitele in wok (ca la carte) cel mai bun este uleiul de arahide, din cauza rezistentei sale la temperaturi inalte
Un ardei gras
O ceapa potrivita
1+2 Sos de soia
2 linguri de zahar brun
1 lingura de sos de stridii (oyster sauce)
1 lingura de vin alb
1 lingurita de amidon
Jumatate pahar de apa
In majoritatea retetelor chinezesti nu se pune sare, dar daca doriti...
Cum se prepara:
Taiem costitele una cate una, apoi le lasam la marinat intr-un sosulet din lingura de vin si una de soia (de aici 1+2, una pt.marinat si doua pt.sos) pt.20 min intr-un bol, la frigider. Intre timp tocam ardeiul gras si ceapa in bucatele mari (cam de 3-4 cm). Cand costitele s-au marinat, le prajim in uleiul incalzit inainte (cam la 180°) ca pt. cartofi prajiti, cam 3-4 minute (depinde de marime si grosime), dar ideea este ca trebuie prajite aproape total, dar nu foarte crocante. Le scoatem pe o farfurie tapetata cu hartie absorbanta de bucatarie.
Dupa ce le-am prajit pe toate (nu le aglomerati in wok!!, mai bine in mai multe ture decat toate o data, caci scad temperatura uleiului daca sunt prea multe si se fierb un ulei, nu se prajesc frumos), spalam wok-ul sau craticioara in care le-am prajit (nju prea merge in tigaie caci trebuie sa fie acoperite de ulei aproape in totalitate), si ne pregatim pt.sos.
Intr-un pahar amestecam sosul de soia; cele 2 linguri, lingura de sos de stridii, si cele doua linguri de zahar brun. Amestecam bine pana ce se topeste zaharul. Intr-un pahar, separat, punem o lingurita de amidon pe care o dizolvam in apa rece.
Infierbintam din nou wok-ul, punem o lingura de ulei in wok, cand sfaraie punem legumele pe care le amestecam continuu, si le lasam la prajit cam 2-3 minute, caci trebuie sa ramana partial crocante.
Turnam peste legume amestecul de soia, stridii si zahar. Amestecam bine, adaugam imediat amidonul dizolvat in apa, si apoi imediat (trebuie sa fim foarte rapide!) adaugam costitele. lsam sa mai dea in cateva clocte, amestecam tot timpul astfel incat fiecare costita de porc sa fie "imbracata" in sos, mai potrivim de sare daca e nevoie (dar sosul de soia e foarte sarat in general), si servim cu o portie de orez.
Ce bunatate de costite!!! Si ce bine arata cu invelisul acela crocant! Pupici si numai bine!
ReplyDeleteDa Licuta draga...eu as manca mancare chinezeasca dimineata la pranz si seara!:) Sa le incerci neparat, sunt foarte gustoase si se fac rapid...in 20 de min. nu ai ce face!pupici!
ReplyDeletecu mancarea chnezeasca m-ai nimerit dar cu porcul nu prea.totusi cred ca merge si cu costite de miel.oricum arata bine,bine.pupicei
ReplyDeletehahaha,eu nu manac miel...sunt f pretentioasa cand e vorba de carne,am un "range" f limitat, dar esti invitata mea sa incerci, si sa-mi spui apoi cum au iesit. Pupici
ReplyDelete