O supa fina, cu gusturi si arome subtile, potrivita inaintea unui pranz copios, sau pe post de masa de pranz la serviciu. In general aceasta supa se serveste cu creveti roz deasupra, dar mie imi place sa arunc cateva seminte de chimen care-i dau un twist super interesant!
Ce ne trebuie:
O conopida potrivita
2 cepe potrivite
Un fir de praz
Un buchetel "garni" (cateva frunze de foi de dafin, cateva ramurele de rozmarin,dou-trei ramurele de cimbru uscat - legate impreuna intr-un buchetel. Se foloseste pt. sosuri sau supe. Il lasam cateva minute in sos, sau in supa sa dea gust, si apoi il scoatem. Astfel, nu isi lasa un gust amarui in mancare (daca sunt lasate pe tot timpul de gatire al supei sau sosului), si obtinem un aspect clar)
Un fir de telina (utilizam partea verde, dar merge si o felie de radacina de telina, taiata cubulete)
Fond de pui (supa de pui sau cub concentrat de pui)
Cascaval ras (cat doriti)
100 ml frisca de gatit (neindulcita si nebatuta)
Cateva seminte de chimen
Un varf de cutit de nucsoara
Sare,piper
Mod de preparare:
Din aceste ingrediente facem aproximativ 2 l de supa.
Curatam conopida si o taiem in buchetele mici, evitati pe cat posibil coditele buchetelor care sunt mai tari si folositi floarea.
Taiem cubulete prazul, ceapa si telina. Le punem la calit pt. cateva minute in ulei sau unt, pe foc potrivit. Le inabusim bine, apoi turnam apa calda peste ele si le lasam sa fiarba. Cand zarzavatul este aproape fiert, adaugam fondul de pui si buchetelul aromatic, si mai lasam sa dea in cateva clocote. Dam supa deoparte.
Scoatem zarzavatul din supa si il pasam fie cu mixerul vertical, fie la blender, astfel incat sa obtinem o pasta. Peste pasta de zarzavat turnam frisca, amestecam bine cu lingura, si o punem inapoi in zeama (fara buchetelul aromatic de data aceasta - buchetelul si-a facut treaba, il aruncam :) ).
Amestecam bine cu lingura (oala nu se mai pune pe foc!), adaugam nucsoara, potrivim de sare si piper, adaugam cascaval ras si chimen, si servim! Daca vreti sa-i dati o nota proaspata punem sa punem putin patrunjel tocat deasupra, iar daca vreti sa-i dati o nota mai consistenta de masa de pranz in sine, putem sa aruncam cativa creveti roz deasupra (decorticati si gatiti, evident!)
Papica aceasta imi place doar mie,mofturosilor mei nu.Asa ca ma servesc de la tine.O zi minunata iti doresc.
ReplyDeleteaaaaaa,trebuie sa-i inveti ce-i bun!poate gusta putin, si apoi le place!:) o zi buna si tie!
ReplyDeletebuna trebuie sa fie.pup
ReplyDeletedaaa,sa stii ca e! te pup si eu! astept o reteta noua de la tine!
ReplyDeletefaian...dar eu nu sunt fan conopida, deloc :)) dar arata faina a ta
ReplyDeletepupici georigiiii
p.s. nu stiu ti-am zis sau nu ti-am zis? imi place de felul tau...de morrr....nush de ce...dar imi inspiri incredere....
pup
draga Alice si mie imi place de tine f tare, de cand ti-am vazut poza, stii cum e cu simpatiile si antipatiile spontane...cateodata, iti place sau nu-ti place de cineva instantaneu, fara sa schimbi prea multe vorbe...imi pare bine ca sentimentul este reciproc ;) cat despre conopida, nici eu nu sunt mare fan cand e cu sos de rosii, dar asa, supa cu frisca, sau sos cu smantana, imi place. incearca...cine stie!Te puuup!
ReplyDelete