Am inventat aceasta reteta pt. concursului de pe blogul Laurei Adamache, si...sper sa va placa, sper sa vin cu ceva nou! Dar mai intai cateva lamuriri, pt.cine nu stie si e interesat: Clatitele Normandice au ca specific faptul ca sunt insiropate (sau au in compozitie) cu Calvados - care este un brandy de mere (aha, iar mere!), si care este caracteristic zonei Normande din Franta. Promit ca nu o sa pun mult in desertul meu, doar vreo doua linguri, caci nu sunt mare amatoare de alcool. Cuberdonul este un "dulce" specific belgian. In traducere ar veni ceva de genul ("varful nasului", sau "nasuc"). Are pe exterior o textura ceva mai tare, iar in interior este gelatinos. Nu se exporta, datorita faptului ca interiorul incepe sa se zahariseasca cam dupa 2-3 saptamani, deci timpul de expirare este destul de mic, si se gaseste doar in Belgia. Gustul initial era de zmeura, dar acum exista cuberdon cu multe arome (de fructe). Sosul meu cuberdon este cumparat, are o textura de jeleu de zmeura, iar gustul este extaordinar de intens si parfumat, deci nu voi folosi prea mult, ca sa nu subminez gustul subtil si proaspat al merelor. Merele folosite in acest desert sunt Granny Smith si Jonagold. Metoda de a le face "compot" (asa se spune aici, desi nu are nimic in comun cu compotul romanesc, caci merele nu sunt fierte ci coapte in cuptor) am luat-o de la unul dintre patiserii de top din Belgia, daca nu o fi chiar no.1, si sper din toata inima sa fiu la inaltime si sa nu-i stric omului reteta cu un rezultat dezastruos. Merele Granny Smith sunt acele mere verzi, acrisoare si foarte crocante, motiv pt. care au fost alese pt. aceasta reteta, unde totul este foarte dulce, deci ne trebuie un gust complementar. Destul cu vorbaria, acum ne suflecam manecile si trecem la treaba!
250ml lapte
250ml apa minerala (carbogazoasa)
2 linguri ulei
un varf de cutit de sare
Pregatim aluatul pt. clatite, dupa metoda clasica. Faina intr-un bol, facem o gropita la mijloc unde punem oule. Amestecam bine-bine, apoi adaugam uleiul si laptele, apa cu bule (ajuta mult sa iasa clatitele pufoase) si calvados-ul, sarea...si avem un frumusel aluat pt. clatite (eu am folosit jumatate din ingrediente)
Prajim clatitele in foarte putin ulei sau unt de gatit....tigaia trebuie doar unsa cu grasime (sau plita de facut clatite)
Presaram zahar pudra, si ornam cu putin sos cuberdon...nu prea mult...
Incercam sa punem merele intr-un turnulet (mie nu prea mi-a iesit).
Adaugam puuuutiiina inghetata de placinta de mere...frisca, din nou cuberdon, si VOILA!
Acum, pt. inghetata de placinta de mere (eu am avut-o facuta deja cu cateva zile in urma, si uitasem de ea, dar mi-am amintit la momentul oportun:)) deci, preparam inghetata de iaurt ca in reteta pt. inghetata de iaurt, apoi , inainte de a pune compozitia in masina de inghetata, o bagam la blender, impreuna cu placinta (sau pandispanul) cu mere taiata bucatele, si mixam pana devine o pasta perfect omogena. Apoi in masina de inghetata sau direct la congelator. E super buna...eu am gustat-o mai intai intr-un "icecream parlor", celebru in Brugge pt. inghetata sa, Da Vinci, si apoi am incercat sa o re-creez. Mi-a iesit destul de aproape de "adevar", as putea spune cu o nota personala (din cauza iaurtului, cea de la magazin nu era pe baza de iaurt).
Sper ca v-a placut!
Ingrediente:
Pt clatite:
250g faina
3 oua250ml lapte
250ml apa minerala (carbogazoasa)
2 linguri ulei
un varf de cutit de sare
1-2 linguri de calvados sau orice alt brandy va place
Pt. compotul de mere:
3 mere Granny Smith
2-3 Jonagold
2 linguri de zahar
sucul de la jumatate de lamaie
o lingurita seminte de anason verde
1 lingurita de scortisoara pisata sau un betigas (ras, daca vreti sau intreg)
Cojile de la jumatea de lamaie folosita pt.suc
2 linguri de ulei sau unt de gatit
Sos cuberdon, sau alt coulis de fructe, chiar si jeleu, marmelada, dulceata, gem...dati aripi creativitatii dvs.!!!
Pt. inghetata cu placinta de mere: vezi reteta de inghetata de iaurt, plus 100g-150g de prajitura pandispan cu mere, sau placinta cu mere (eu am avut-o cumparata).
Frisca pt ornat.
Ne ocupam mai intai de compotul de mere. Se taie merele cubulete, se dau prin ulei sau prin untul de gatit, apoi se pun intr-o craticioara,si se presara zaharul deasupra. Adaugam zeama de lamaie, si cojile, taiate fasii. Intr-o punguta pt ceai punem semintele de anason si scortisoara, si asezam punguta deasupra merelor. Putem sa le coacem la cuptor, la 200° pt.45 de minute, amestecand regulat, sau sa le inabusim la foc mic (asa cum am facut eu in cazul de fata, ca sa economisesc timp)
Pregatim aluatul pt. clatite, dupa metoda clasica. Faina intr-un bol, facem o gropita la mijloc unde punem oule. Amestecam bine-bine, apoi adaugam uleiul si laptele, apa cu bule (ajuta mult sa iasa clatitele pufoase) si calvados-ul, sarea...si avem un frumusel aluat pt. clatite (eu am folosit jumatate din ingrediente)
Prajim clatitele in foarte putin ulei sau unt de gatit....tigaia trebuie doar unsa cu grasime (sau plita de facut clatite)
Presaram zahar pudra, si ornam cu putin sos cuberdon...nu prea mult...
Incercam sa punem merele intr-un turnulet (mie nu prea mi-a iesit).
Adaugam puuuutiiina inghetata de placinta de mere...frisca, din nou cuberdon, si VOILA!
Acum, pt. inghetata de placinta de mere (eu am avut-o facuta deja cu cateva zile in urma, si uitasem de ea, dar mi-am amintit la momentul oportun:)) deci, preparam inghetata de iaurt ca in reteta pt. inghetata de iaurt, apoi , inainte de a pune compozitia in masina de inghetata, o bagam la blender, impreuna cu placinta (sau pandispanul) cu mere taiata bucatele, si mixam pana devine o pasta perfect omogena. Apoi in masina de inghetata sau direct la congelator. E super buna...eu am gustat-o mai intai intr-un "icecream parlor", celebru in Brugge pt. inghetata sa, Da Vinci, si apoi am incercat sa o re-creez. Mi-a iesit destul de aproape de "adevar", as putea spune cu o nota personala (din cauza iaurtului, cea de la magazin nu era pe baza de iaurt).
Sper ca v-a placut!
hih ,utile informatiile dar unde e retea.abia astept sa vad rezultatul.apre ceva delicios si inca nedescoperit de mine.mult succes la concurs.pupicei
ReplyDeleteuite aici pozele, abea am terminat, dar nu am timp sa postez acum reteta, mai tarziu ca trebuie sa ma duc la weight watchers...chiar am nevoie de dieta, nu fac parte dintre doamnele care intra in panica cand se ingrasa 2 kg si tin dieta toata viata...pe mine ma paste diabetul, caci atunci cand am ramas gravida m-am lasat de fumat, plus sarcina, plus cezariana, toate au contribuit la ingrasarea mea cu 45 kg fata de greutatea mea normala.Da,da, 45!!! Si uite cum de 4 ani ma zbat sa mai dau ceva jos, dar din cauza unor dereglari hormonale, nu reusesc sa fiu decat un yo-yo...mai dau, iau la loc, etc!Iar dieta pe care o tin nu este foarte stricta, se refera la un mod de a ma hrani sanatos, doar ca nu prea imi permit sa manac dulciuri. Nu le-am taiat de tot de pe lista, dar....Ti-am trimis email-ul, sper sa ajunga cu bine! Pupici!
ReplyDeleteador clatitele , iar reteta e super !!!... bafta la concurs!!!
ReplyDeleteMultumesc Cat...si sotul meu adoooooraaa clatitele! Sper sa participi si tu la concurs, inca o reteta de ceva dulce cu mere mie una nu-mi strica niciodata!:)O zi buna iti doresc!
ReplyDeletesuper reteta! bafta la concurs Georgi!
ReplyDeleteMultumesc Alice, la fel si tie daca participi!
ReplyDeleteFantastic arata desertul tau,cu siguranta e delicios!Multa bafta la concurs,pupici !
ReplyDeleteda, Flory, chiar foarte special gust! Multumesc, la fel iti doresc si tie, multa,multa bafta!
ReplyDeleteArata super bine si cred ca si delicioasa.Bafta la concurs.P.S.Am deschis si eu blog si te rog daca vrei sa mi te alaturi,doresc si eu sa-mi fac prieteni in blogosfera,care sa-mi spuna daca le place ce vad sau nu.Multumesc mult.O zi buna sa ai.
ReplyDeleteSigur, si eu sunt f noua in blogosfera culinara, si deja mi-am facut ceva prieteni. Asa ca-ti urez si tie "bun venit in blogosfera", mult succes, si sper ca participi si tu la concurs! sigur, am sa te pun in blogroll-ul meu, cu mare placere!:)
ReplyDeleteBine te-am gasit, Georgi! Eu sunt fan clatite, asa ca am venit rapis aici. E minunat ce-ai preparat tu aici si am aflat foarte multe... despre sosul cuberdon nu stiam nimic si nici de inghetata cu gust de placinta de mere n-am auzit...e adevarat ca prin 2003 in Portugalia am gasit un iaurt Danone cu gust de placinta cu branza si stafide, mortal!!! Cred ca la fel de mortale sunt si combinatiile tale! Felicitari si astept sa-ti strang mana, castigatoareo ;-) puup
ReplyDeleteLiana draga mea, iti multumesc mult pt incurajari!! Am sa mai postez retete inovatoarea cu clatite pt tine...si pt sotul meu care le mananca cu maaaaare placere!Si, bine ai venit pe blogul meu.Am sa arunc si eu o privire pe al tau, si am sa te pun in blogroll-ul meu ca sa ne tinem la curent cu retete yummmy!;)
ReplyDeleteFoarte frumos blogul tau! Imi pare bine ca te-am descoperit ;) Iar de clatite, mi se par exceptionale, mai ales asa cum le faci tu!
ReplyDeleteIti multumes ca te-ai alaturat listei de folowers! cat despre clatite, esti invitata mea sa le incerci, merita! Inlocuieste sosul cuberdon cu orice alt coulis, jeleu sau chiar ducleata de fructe (care-ti place tie!)si sunt convinsa ca-ti vor place mult!:)
ReplyDeleteDelicios!!!
ReplyDeleteBine ai venit Ramona!
ReplyDeleteLa clatite inainte!!! - motto-ul meu!!!Arata super clatitele tale!!Felicitari!!O zi frumoasa!!
ReplyDeleteMultumesc mult draga Fantezie :) te astept cu drag sa mai vii!! Toate cele bune!:)
ReplyDelete