Thursday, September 29, 2011

Tempura de vinete si zucchini cu sos vinaigrette in stil asiatic (Tempura of eggplant and zucchini with vinaigrette dressing Asian style)

Print Friendly and PDF
Cu aceasta reteta doresc sa particip la concursul "Cutitele ceramice ne usureaza munca de pe blogul "bucataresele vesele".

Aceatsa foarte simpla reteta va aduce o nota exotica si sofisticata pranzului sau cinei dumneavoastra. Daca aveti musafiri, ii puteti surprinde cu acest antreu gustos, dar foarte simplu si rapid de preparat.

Tempura este modul japonez de a face un pane. Se foloseste pt creveti sau/si legume. Este foarte asemanator cu modul european, totusi exista niste diferente, iar sosul vinaigrette cu un twist de soia caracteristic tarilor de la "soare rasare", va schimba un banal pane intr-un antreu rafinat.


Ce ne trebuie:


Pt. Vinaigrette:

2 galbenusuri + un ou intreg
1 lingurita mustar
2 lingurite sos de soia
1 catel de usturoi
2 linguri suc de lamaie
1 lingurita de zahar
3 linguri de ulei (de susan, de samburi de struguri sau de floarea soarelui)

Pt. tempura:

1 vanata
1 zucchini
1 lingurita amidon
2 linguri faina
120-150 ml apa RECE de la gheata sau puneti cuburi de gheata in apa

Mod de preparare:


Pt. sos: toate ingredientele mentionate (in afara de ulei) se amesteca bine, apoi la sfarsit se adauga uleiul si se omogenizeaza cu mixerul vertical.
Tempura: se amesteca amidonul cu faina, se toarna incet apa f rece, si NU SE AMESTECA MULT, chiar daca exista ceva cocoloase in aluat! Legumele se taie in cubulete marisoare, cam la aceeasi dimensiune (in functie de timpul de prajire), se sareaza, NU se dau prin faina in prealabil, ci se inmoaie direct in aluatul subtire de tempura. Ideea este ca stratul de aluat, trebuie sa fie f superficial, legumele si/sau crevetii pastrindu-si astfel culoarea de leguma proaspata, nu absorb prea mult ulei, deci sunt f usor de digerat, si isi iau gustul mai mult din sos, nu din pane cu ou. Se prajesc in baie de ulei la 180° (verificati temperatura ca sa nu ardeti legumele) pt. cateva minute. Nu aglomerati prea multe legume in acelasi timp in timpul prajirii. Se scot pe o farfurioara acoperita cu servetele de bucatarie, se lasa la scurs, si se servesc calde. 

10 comments:

  1. Hahaha,da...minimalistic, da' bun!

    ReplyDelete
  2. ce prezentare frumoasa, draga mea. superba.

    ReplyDelete
  3. multumesc mult Alice..;dar mi se pare ca puteam ceva mai bine...ma rog, data viitoare!

    ReplyDelete
  4. superb preparatul , superba prezentarea !!!!
    bafta multa!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  5. De ce minimalist? Mie mi se pare superba prezentarea, punerea in valoare a unui preparat relativ usor de facut si mai sanatos decat multe altele. Eu ti-as da votul meu, dar nu jurizez, din pacate. Ma bucur insa ca am descoperit blogul!

    ReplyDelete
  6. Multumesc mult Cat...am "gresit" insa in alegerea fotografiei, nu cred ca e cea mai reusita si nu se vad bine vinetele...in sfarsit, nu e mare lucru, dar asa sunt eu - perfectionista. Incurajarile tale imi dau aripi, multumesc inca o data!

    ReplyDelete
  7. Draga Elena, bine ai venit! Multumesc ca ai ales sa-mi urmaresti blogul!Da, intr-adevar, pt un antreu (si nu numai, dar in special pt antreuri), nu e nici aspectuos si nici "destept" sa umplii farfuria,sa se sature omu' cu apertivul...iar ca sa pui in valoare un anumit produs, trebuie sa-i lasi spatiu sa "respire"!Dar, cum ii spuneam si lui Cat, as fi putut poate sa aleg o fotografie mai reusita...nu-i bai, nu cred ca am sa castig concursul acesta, sunt retete mult mai reusite ca aspect si complexitate, e doar pt placerea mea si a voastra sa prezint ceva frumos...este intr-adevar sanatos,si f gustos din cauza sosului, e ceva...special!O seara buna, si-ti multumesc din suflet pt incurajari...conteaza mult!

    ReplyDelete