Thursday, October 27, 2011

Paella

Am facut zilele trecute niste paella, atat de delicioasa, incat nu puteam sa nu imparatsesc si cu voi, prietenii mei virtuali reteta si pozele. Paella merge in orice situatie, in orice anotimp, pentru un pranz lejer cu familia, sau pentru o mega petrecere cu o gramada de invitati. Paella vine din Spania, s-a nascut in Valencia (unde am mancat si eu prima mea paella, si va pot spune ca a fost incredibila!!). Culmea, paella valenciana (preferata mea de fapt)  nu se face cu fructe de mare, dar dupa ce s-a extins peste tot in Spania si in lume, cea cu fructe de mare a devenit extrem de populara. Ca traditie, spaniolii o fac intr-o cratita maaaaaare, rotunda, speciala pentru paella, pe foc de lemne, in strada, si toata lumea e invitata!


 Ce ne trebuie:


100 g chorizo
1/2 piept de pui
1 felie cotlet de porc dezosat
500 g scoici
200 g calamar
150 g creveti curatati
250 g bulion de pui + inca 250g
1 ceapa
100 g fasole verde
100 g mazare
2 catei de usturoi
250 g orez pt risotto
sofran
condimente pt paella
piper cayenne
pudra de paprika
sare/ piper
100 g morcov taiat cubulete

Mod de preparare:


Daca scoicile noastre sunt din cele proaspete, in cochilie, le punem in apa rece cu un pic de otet si o lingura de faina, si le lasam 15Min ( cea mai buna metoda de a curata scoici!). Le limpezim apoi in apa rece. Le punem apoi intr-o cratita acoperita cu capac, cu putin bulion de pui, si le lasam cam 4 min. , la foc mare, sa se desfaca de la abur si sa se faca putin.

Se prajeste pipetul de pui, taiat cubulete, in ulei, pana este aproape patruns, dar nu uscat (doar 2-3 min). Se da deoparte

Se repeta operatia cu cotletul de porc taiat cubulete. Se da deoparte.

Se prajesc crevetii foarte putin 30sec-1min. in putin ulei. Se dau deoparte. Atentie cu timpul de prajire, ori o sa aveti cauciuc, si e pacat, ca sunt tare scumpe fructele de mare.

Se repeta cu inelele de calamar. Se dau deoparte. Atentie la timpul de gatire!!

Se caleste ceapa taiat cubulete in putin ulei, dupa care se da  deoparte. 

Se fierbe fasolea verde in apa sarata pt cateva minute, dupa care se pune sub jet de apa rece, si...evident! Se da deoparte!

Se repeta operatia cu morcovii, si mazarea, fierte separat, sub jet de apa...deoparte!


Intr-o cratita mare, gen wok, dar mai intinsa, nu atat de inalta, se infierbanta ulei, se pune ceapa calita, puiul, porcul,chorizo-ul si se calesc din nou f scurt impreuna. Dupa 30 de secunde, se adauga orezul. Folositi risotto, caci acesta, prin frecare (paella trebuie amestecata, la fel cand facem risotto trebuie amestecat non-stop) lasa o "chestie" lispicioasa, care da cremozitate felului de mancare pregatit cu un astfel de orez, caci cam asta e rostul mancari ca aceasta! Se caleste f scurt -1 min- si apoi se adauga incetul cu incetul bulionul de pui cald!
Aceasta operatie trebuie facuta cam in decurs de 5 minute. 
Se adauga apoi restul de legume, condimentele,usturoiul pisat, se amesteca bine, se mai adauga cam 250 g bulion de pui, si se da la cuptor preincalzit, 160°, pt aproximativ 20 min. Mai amestecam din cand in cand ( destul de des!-cam la fiecare 5 min!) . Se scate de la cuptor, se amesteca, se adauga scoicile, crevetii si calamarul deasupra, si se mai da la cuptor cam 4-5 min. Se serveste alaturi de cei dragi! Sa aveti pofta mare!

5 comments:

  1. Ce dinozaur traznet :)) Are asa o fata disperata sa ajunga la castronel, aproape ca-ti vine sa-l hranesti cu forta :))
    Vladimir

    ReplyDelete
  2. Ba eu zic ca apara castronelul ;) Sa nu se atinga nimeni! Si eu m-am indragostit de paella in Spania, dar mi s-a parut destul de complicat de gatit, dar mi-am luat un magnetel din ala de pus pe frigider pe care era trecuta o reteta de paella… doar ca am uitat de el si n-am mai incercat sa fac.

    ReplyDelete
  3. Aaaaaa,pai acu' ma dumiresc vrajitorule...dupa ce am dat o raita pe blogul tau. BINEINTELES ca-ti plac jucarelele, ca am vazut o gramada pe acolo HAhahaha, sper sa nu te certi cu Luca pe dinozaurii lui de cauciuc!! Si in afara subiectului: bai nene esti meserias la pusz muraturi, arata bestial, jos palaria!
    Draga Kadia, nu stiu daca dinozaurul cu pricina se grabeste catre castronel sau il apara de atacatori, dar a cam devenit traditie sa fotografeim jucariile lui Luca (chiar el a inceput chestia asta-fotografiind de fapt prima oara bunul lui cel mai de pret- mult disputata, ceruta, ascunsa, amenintata, santajata telecomanda a playstation-ului!!!! O sa tot vedeti jucarele din astea pe langa farfurii pana la halloween si dupa....cat despre paella, hai domne ca nu e chiar asa de greu de facut, si e buna tare, asa ca se merita efortul! Pai daca ati pus voi ditamai "masa" de muraturi, nu o sa va speriati de o paella!:)

    ReplyDelete
  4. Asa e! Am colectii peste colectii si mi s-a alocat o vizuina pentru dansele. Acolo la mine in barlog se prepara minunile de cauciuc :D.
    Multumesc frumos m-am straduit, am icnit am chirait ca o juna prima dar au iesit frumoase traznet si, uimitor, grozav de gustoase. Asta cu muraturile e treaba de barbat asa ca trebuie sa ma achit :).
    Tot vrem sa vedem! Spune-i lui Luca sa bage la inaintare tot ce are el mai traznet ca abia astept.
    Ba eu ma cam speriu :D. Nu-mi prea place. Dar ei i-a placut grozav. As face-o, dar cu conditia sa imi zica mie cineva ca e dificil. Atunci si numai atunci ma bag! :P
    Vladimir

    ReplyDelete
  5. Hahaha...spune-i si lui Pascal p'asta cu:muraturile "e" treaba de barbati! Nu se pricepe saracu'...si ce se oftica ca-l ushui din bucatarie si-i spun ca n-are talent!! Ce sa fac:sufar de o maladie grea:spun omului in fata ce gandesc! O sa-i transmit lui Luca...dar d'astea din caucuic nu prea are...poate sa te impresioneze cu uraisa colectie de desene animate si jocuri pt ps3...ca asta e comoara lui...le numara, le pune in cutie, le scote din cutie, le controleaz, le abureste si apoi le strege cu tricoul...tipicar maaaare! Iar paella..bai...e greu..e fooooarteee greu, nu cred ca poti sa faci fata hahahahahaha:))

    ReplyDelete