Friday, October 7, 2011

Paste a la Siciliana

Usoare, rapid de facut, ne amintesc de soare, de gusturile dulci-acrisoare ale verii.


Ce ne trebuie:

100g paste (eu am folosit niste paste cu un timp de fierbere mai mare) de care ne plac
2 catei de usturoi (zdrobiti si prajiti doar 1 minut in uleiul de masline, pt a da savoare, apoi scosi-usturoiul nu trebuie ars, altfel se amaraste uleiul)
30 ml ulei de masline
1zucchine sau dovlecel
1 jumatate de vanata (ca sa nu absoarba prea mult ulei, vanata, taiata cubulete, se lasa cateva minute in apa, si apoi se stoarce usor, inainte de a se praji)
cateva feliute de bacon afumat
o ceapa potrivita, sau cateva fire de ceapa verde
200 ml suc de rosii-concentrat, sau pasta de pomodoro dizolvata in apa (2-3 linguri intr-un pahar de apa calduta)
arome italienesti (busuoic proaspat sau uscat, rozmarin, fulgi de mango, etc) le puteti cumpara la plic
sare, piper

Mod de preparare:

Punem pastele la fiert in apa multa, cu sare, si fierbem urmand indicatiile referitoare la timpul de fierbere mentionate pe pachet. Nu puneti pastele cand apa e rece, lasati apa cu sare si putin ulei (o lingurita) sa clocoteasca si apoi adaugati pastele.

Preparam sosul separat dupa cum urmeaza: punem uleiul de masline la foc potrivit, zdrobim cateii de usturoi si-i lasam un minut in ulei pt a da aroma. Scoatem usturoiul. Prajim feliutele de bacon astfel incat sa devina crocante. Le dam deoparte.

Prajim ceapa tocata fin, iar cand devine sticloasa adaugam vanata taiata cubulete si zucchinele/dovlecelul - jumatati de felii. Daca folositi ceapa verde, incepeti cu vanata si zucchinele/dovlecelul si adaugati ceapa verde la sfarsit, cand sunt aproape gata. Lasati sa se caleasca, dar pastrati legumele putin crocante, nu le lasati sa se terciuasca...isi pierd vitaminele, aspectul si gustul! La fel si pastele: incercati sa le fierbeti al dente- daca stiti ca trebuiesc calite in sos (nu e valabil pt paste servite cu sosul deasupra) scoteti-le cu un minut inainte de timpul mentionat pe pachet, si bagati-le sub apa rece ca sa opriti procesul de gatire. Astfel, cand le mai caliti un minut doua in sos, vor fi perfecte!

Cand legumele sunt aproape facute, turnati sosul de rosii si aromele (puneti in sos putin mai multa sare decat de obicei, ca pastele sa-si ia gust destul, dar aveti grija la cantitate!), lasati sa clocoteasca de cateva ori si apoi adaugati pastele in sos. Caliti-le un minut doua, sa-si ia culoare si gust din sos, apoi serviti, decorand cu o feliuta de bacon crocant.

Sfat: zucchinele da un gust usor acrisor sosului, iar vanata consistenta. Daca nu folositi zucchini sau dovlecel, si vreti sa inlocuiti cu alta leguma, atunci puneti jumatate de pahar de vin alb in sos astfel: dupa ce ati calit ceapa, puneti vinul, lasati alcoolul sa se evapore-cam 2 minute-apoi puneti legumele la calit si urmati pasii din reteta.

Sunt indecent de delicioase!



8 comments:

  1. cum sunt fan paste...cu orice, hop sieu la tine in batatura, georgi. Pup

    ReplyDelete
  2. te astept cu mare drag Alice!Pup!

    ReplyDelete
  3. ce frumoase sunt pastele!....Pup

    ReplyDelete
  4. hmm, paste! Imi plac pastele cu usturoi si dovlecel (stii ca am din astea acasa?! o sa-mi fac si eu!). Nu am bacon, dar nici nu prea mananc, nu ma impac prea bine cu grasimile, dar cred ca merge si fara ;)

    ReplyDelete
  5. Draga Kadia, baconul este mai mult de decor, si ca sa ai un gust adiacent, asa, sa mai variezi...nu e absolut necesar. Incearca-le!pup

    ReplyDelete