Tuesday, September 27, 2011

Cocos cu vin (Coq au vin)

Print Friendly and PDF
Azi am sa postez o reteta special pt. albinuta Alice! Pentru ca i-am promis o reteta de coq au vin, pe care o asteapta, dar pe care din lipsa de timp nu stiu cand o sa o pot prepara ca sa o prezint cu poze. Am sa postez doar reteta in sine, si ca sa  nu las postarea fara poze, si pt. ca Alice este o mare iubitoare de natura, flori si verdeata, am sa postez cateva fotografii cu gradina noastra care stiu ca i-ar place lui Alice tare mult.




Deci: coq au vin

Ce ne trebuie:

un pui, spalat, uscat si taiat cam in 8 parti
200 g ciupercute
200 g aspargic (asa se cheama blubii de ceapa?) sau cepe shallot
3 catei de usturoi
120 g costita afumata
3 linguri de ulei
30 ml. coniac pt. flambat
500 ml vin rosu cu aroma puternica (cotes du rhone folosesc eu in general la mancare, sau Beaujolais, dar ca vin romanesc nu stiu ce sa va sfatuiesc)
250 ml supa de pui
patrunjel tocat
1 crenguta cimbru uscat
1-2 foi de dafin
50 g unt

Mod de preparare:

Ungem cele 8 bucati de pui cu sare si piper. Pregatim slaninuta si legumele (le curatam si le taiem in bucatele-cubulete, feliute).

Incingem uleiul intr-o craticioara, si punem cubuletele de slaninuta la prajit pt.cateva minute. Adaugam ceapa taiata fin,usturoiul si feliutele de ciuperci. Le lasam cateva minute, apoi le scoatem din craticioara si le punem pe o farfurie.

Prajim mai intai pulpele, apoi pieptul de pui in ulei, pe ambele parti, cand sunt gata le flambam cu coniac. Turnam apoi vinul rosu si supa de pui si lasam sa dea in clocot. Cand a clocotit, adaugam costita, ciupercile, ceapa si usturoiul. Faceti un buchet garni cu crenguta de cimbru si foile de dafin, si puneti-l in sos. Lasati sa se lege sosul, pe foc mic, cam o ora.

Dupa ora, scoatem bucatile de pui, buchetul garni, slaninuta si celelalte legume din sos. Punem din nou sosul pe foc, si cand da in clocot, adaugam cele 50 g unt RECE, de la frigider!!!, in bucatele, in sosul fierbinte, si amestecam cu telul continuu.

Cand s-a topit untul dam cratita de pe foc, punem puiul inapoi in sos, garnisim cu patrunjel proaspta taiat fin, si servim! Acest tip de sos, chiar cand se reincalzeste, trebuie sa avem grija sa nu mai clocoteasca. cel mai bine, incalziti-l la microunde. Ii urez succes albinutei daca opteaza pt. reteta mea, si sa ne tina la curent cu rezultatul.


9 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. scuze pentru primul comment.am tastat gresit.ziceam ca e superba gradina ta.pupici

    ReplyDelete
  3. O gradina de vis.Am uitat de mancare cand am vazut-o.Dar pana la urma mi-am revenit si am citit tot. Cred ca este o bunatate.O zi minunata sa ai.

    ReplyDelete
  4. Multumesc mult, gradina aceasta a fost principalul motiv pt care am cumparat casa aceasta acum un an.Multa lume o admira, dar este enorm de multa munca sa o intretii, sio gramada de timp de investit... chiar azi Pascal a fost ocupat mai mult de doua ore doar ca sa tunda iarba (si tot nu a terminat!):))

    ReplyDelete
  5. O, Doamne! Georgi....
    in primul rand m-ai dat gata cu dedicatia, imi vine sa plang :)
    in al doilea rand...vreau la voi in gradina, la o cafea macar :)))
    in al treile rand...sar'mana mult pt reteta, sigur o fac cit de curind, saptamina asta.
    in al patrulea rand..ti-am zis ca am incredere in tine?
    in al cincilea rand ...:)))
    si lista...va continua ....
    in concluzie, multumesc frumos pt tot, mi-ai intrat in suflet si ai un loc al tau asa cum are si draga mea blonda favorita, sarah :)
    pupici cu mult mult drag

    ReplyDelete
  6. Alice draga....in toate randurile "cu mare placere"!cat despre cafea, nu se stie niciodata....:), sigur si mie mi-ar place sa bem o cafea impreuna, dar daca vrei la min eun gradina trebuie sa te grabesti ca vine iarna acus'acus' si "la revedere" flori!:)

    ReplyDelete
  7. Georgi...dar la anul? :))) eu te astept la mine la Iasi..si pe sarah :))

    ReplyDelete
  8. Si eu vreau la tine in gradina! Arata incredibil de frumos! Si eu il "toc" marunt la cap pe Vlad sa ne mutam la casa, dar nu prea vrea. Deocamdata, nici nu prea am avea timp sa ne ocupam de casa. Imi place reteta ta de coq au vin! In week-end, pentru ca doar atunci am timp de gatit, o sa incerc sa o fac si eu! Si mai imi plac verrine-le tale! Ma innebunesc de fiecare data cand intru la tine pe pagina!

    ReplyDelete
  9. Multumesc dragele mele...este "heart warming"!Poate o sa venim pe la Iasi....nu l-am vazut niciodata...
    Kadia draga....multumesc mult!!
    Ne grabim sa mergem la Antwerpen, sa luam o zi de relaxare, pt ca Luca nu merge la gradi dupaamiaza asta(asa e aici programul, nu e scoala miercuri dupaamiaza). O sa venim cu poze! va sarut!!

    ReplyDelete