Friday, September 23, 2011

Friptura de vaca la tigaie, cu crochete de cartofi si sos de piper (Steak with potatoes croquettes and pepper sauce)

Print Friendly and PDF

Astazi va propun o reteta destul de simpla, un meniu care pe aici este considerat "clasic" si este reteta unui pranz de succes. Nici  un belgian vreodata nu o sa spuna "nu" la o buna bucata de friptura de vaca prajita in unt, cu sos de piper si crochete de cartofi! Doar ca friptura lor nu va arata chiar ca a mea, din simplul motiv ca ei manaca carnea mai mult in sange, iar eu...cat mai carbonizata cu putinta! dar pt.cine este foarte meticulos, si vrea friptura facuta ca la carte, iata aici timpii de gatire (cuisson) pt. o fripturica de vaca de cca 3cm grosime.


1. In sange (saignant) - 1 1/2 min. -  2 min. pe fiecare parte (asta inseamna ca temperatura carnii in interior este de 40°-45°)
2. Mediu (a point) - 2min.-3 min.  pe fiecare parte (temperatura carnii in inetrior 55°-60°)
3. Bine facuta (bien cuit) - 4 min. pe fiecare parte (temperatura carnii in interior 70°-72°)



M-am gandit ca sunt informatii utile pt. cine este meticulos, sau are un cult al carnii, cum trebuie facuta, ce gust sa aiba, etc. Inca cateva sugestii, sfaturi, trucuri, informatii despre friptura de vaca. ce carne cumaparam pt. o friptura de vaca buna? Nu orice tip de carne este potrivit pt. prajit in tigaie. Pt. astfel de friptura, trebuie sa alegem: rumsteak, chateaubriand, turnedos, filet mignon, T-bone, rib eye...si mai sunt cateva, dar astea sunt principalele. Nu va spun acum fiecare tip de carne din ce parte sau dintre ce coaste vine, va las pe voi sa aprofundati subiectul, sau daca sunteti interesate ma puteti intreba, dar va spun ca astea sunt cele mai potrivite pt. ce vrem noi sa facem in aceasta reteta. Ce vedeti in poza mea, este "a sasea coasta" asa se cheama aici, dar cele mai bune, mai untoase si mai moi fripturi le puteti face din filet mignon, chateaubriand si turnedos - dintr-o vaca intreaga se scot doar cateva kg, si atentie, aceasta carne este atat de fina, atat de moale, incat nu suporta timpul de gatire "bine facuta", daca o prajiti prea tare o stricati, va fi uscata si-si va pierde textura untoasa si fina. Eu am avut la nunta chateaubriand, si nestiind ce si cum, l-am trimis inapoi pt. a fi pus pe foc din nou...ei bine, am stricat friptura! deci, cele trei mentionate mai sus, se taie in portii ma groase de catre macelar, si nu se prajesc foarte tare. Daca nu suportati carne ain sange, va sugerez rumsteak, care este foarte gustoasa, si o puteti prajii mai mult.

Un alt "truc" al bucatarilor cand fac friptura de vaca: carnea trebuie sa fie la temperatura camerei inainte de a o praji in unt, nu direct de la frigider, se sareaza si se presara piper negru (mai grunjos) pe ambele parti, astfel se va forma o crusta crocanta pe carnita care va tine sucurile carnii inauntru.

Nu adaugati apa in timpul gatirii, dar aveti grija la foc (trebuie sa fie tare la inceput pana prinde carnea crusta si apoi mediu pentru a se patrunde carnea) astfel incat sa nu se arda untul in timpul prajirii (care este mult mai delicat decat uleiul), nu puneti capac peste tigaie, si  incercati sa nu intepati carnea cand o intoarceti in tigaie, utilizati o paleta). Carnea se intoarce doar o singura data de pe o parte pe alta.

Reteta pt. crochetele de cartofi am s-a dau in alta postare, deja am un post fooooarte lung, si oricum, crochetele mele din reteta aceasta au fost cumparate, deci o sa dau reteta cand le fac in casa.

Am sa va spun doar ca sosul de piper se face in tigaia din care ati scos friptura (nu spalati tigaia!!), mai scurgeti din grasime daca este prea multa (puteti sa tineti fripturica calda la cuptor, in 40°, acoperita cu folie de aluminiu, sa nu se usuce), adaugati 150 ml frisca nebatuta si neindulcita (frisca de gatit), mai adaugati putin piper si sare (daca e nevoie!), cateva boabe de piper verde marinat (nu din cele tari), si cam asta e! Puteti sa mai puneti in sos patrunjel verde tocat, daca va place, sau putina nucsoara....ii puteti da "twistul" dorit!

In rest, urati-mi succes, pentru ca  azi am o petrecere pt. 525 de persoane, am de facut un gratar maaaaare, si suntem doar trei  persoane. Ieri toata ziua am facut mici  din 75 de kg de carne tocata de vita, deci va dati seama!! Este primul meu "job" de o asemenea amploare, si am un milion de enervi in stomac!
Va tin la curent cu rezultatul!

8 comments:

  1. minunata friptura de vita.nu fac acasa,de obicei o servim preparata de profesionisti si NU in sange ca nu imi place.mult succes cu petrecerea.cred ca va un succes la cat de priceputa esti.pupicei,iti tin pumnii

    ReplyDelete
  2. Ce pofta mi-ai facut,mie imi place facuta mediu!Succes,o sa fie totul ok ,ai sa vezi!Pupici!

    ReplyDelete
  3. Ador friptura medium. Crochetele nu-mi plac, dar ador sosul de piper!
    We fain!

    ReplyDelete
  4. Dragelor, a fost enorm de multa munca!!! De la 2 pm pana la 6 am!!!!!! Ma doare fiecare osicior si fiecare muschi al spatelui!! Nu cred ca mai fac greseala sa fac catering la asa evenimente de amploare, nu fara ajutor serios!Pupici!

    ReplyDelete
  5. A mai ramas macar o bucatica si pentru mine?Arata tare buna si tare bine.O seara buna sa ai.

    ReplyDelete
  6. Nuuuuu....nu a mai ramas nimic,dar te invit data viitoare! Pupici si un weekend super!

    ReplyDelete
  7. Mult succes la petrecere! Ma gandesc cu groaza cum este sa ai peste 500 de musterii infometati, eu fac cu greu fata la unul singur ;) Imi place ca ai dat amanunte despre tipurile de coacere, mi-aduc aminte cand am fost prima data in Franta mi-a stat in gat friptura nefacuta. Intre timp am invatat "bien cuit" si ca sa fiu sigura mai adaug si un "tres" inainte! Iar daca tipul se incapataneaza ca "stric" carnea si incepe sa ma sfatuiasca de bine, imi schimb comanda si cer pui, paste sau salate. Da, am invatat din greu lectia ;)

    ReplyDelete
  8. hahaha, draga Kadia, ai patit-o ca mine! Cand am fost prima oara la Paris, am ajuns acolo destul de tarziu dupamiaza, infometata la maxim, si mi-au adus carnea cruda, de am mancat paine pana la urma cu unt (noroc ca pun paine cu unt pe masa ca aperitiv!)Cat despre 500 de musterii...si acum ma doare spatele, a fost cumplit! De la 2 pm, pana a doua zi la 4 am, am stat in picioare!!! cand m-am asezat pe scaun, in masina, am crezut ca-mi cad picioarele!! Nu mai fac prostia asta! Am mai avut petreceri de organizat de 20-30 persoane, a fost ok, dar asta, mi-am cam depasit limitele! Dar msuterii au f multumiti, le-au placut micii, si asta e cel mai important!Pup!

    ReplyDelete