Monday, September 19, 2011

Salata Niçoise






O salata care poate fi facuta in orice anotimp, cu o savoare deosebita, refrishanta, plina de vitamine, si datorita faptului ca are pestele ca ingredient principal, foarte light pentru cine are grija la linia siluetei.
Se poate servi cu un sos vinaigrette facut in casa, orice dressing dorim, sau...fara!

Ingrediente (pt 2 portii):

O salata verde - foi intregi
Un gogosar murat taiat patratele
4 rosii cherry taiate in sferturi
2 oua fierte tari
10-12 masline negre
O jumatate de ceapa mica taiat foarte fin, foarte marunt
Cateva feliute de castravete verde
200 g fasole verde la conserva sau oparita (blanching)
Coditele verzi de la o legatura de usturoi verde
300-400 g ton natur
5-6 fileuri de ansoa in ulei
Sare, piper

Pt. vinaigrette:

2 lingurite de mustar
2 linguri de otet
1 lingurita (nu prea plina) de zahar
sare
4 linguri de apa
4 linguri de ulei
Putin usturoi verde tocat marunt, doar coditele (o lingura)

Mod de preparare:

Mai intai ne ocupam de oparirea fasolei verzi. De ce se oparesc anumite legume? Pt. ca astfel isi pastreaza culoarea, textura, savoarea, si raman putin crocante. Punem un vas cu apa la foc, si presaram ceva sare in apa. Cand a fiert apa, aruncam fasolea verde in oala, si o lasam sa fiarba 2-3 minute. Trebuie sa avem pregatit un vas cu apa rece gheata (poate chiar cu ceva cuburi de gheata in ea), si dupa cele 3 minute de fiert, scoatem fasolea, o scurgem bine, si imediat o punem in apa rece-rece, astfel oprim procesul de gatire, si isi pastreaza textura crocanta.

Asezam frunzele de salata pe fundul farfuriei, apoi adaugam gogosarul taiat marunt. Urmeaza tonul scurs bine, peste care se presara ceva sare, piper, ceapa taiat marunt, rosiile taiate sferturi, castravetele verde, iar pe margini se orneaza cu felii de ou fiert si masline negre. Peste toate acestea se adauga fasolea verde oparita, deasupra ei fileul de ansoa, iar la sfarsit, presaram coditele verzi de usturoi tocate marunt. E bine sa pastram ordinea pe care o sugerez aici, deaorece astfle se creaza o combinatie buna de gusturi, cu baza acrisoara (de la gogosar). Daca puneti gogosarul deasupra tonului de exempleu, acesta isi va lasa din acreala in ton si-i va anula din savoare asa, iar salata de la fund,pe de alta parte, nu va avea mult gust. Asa, gogosarul isi lasa putin acreala in salata verde, imbogatindu-i savoarea, iar tonul isi pastreaza savoarea sa subtila, ajutata de sare, piper si ceapa tocata. Nu adaugati sosul decat inainte ca salata sa fie servita, astfel legumele se pastreaza fresh si crocante!

Pentru sosul vinaigrette precedam astfel: Frecam mustarul cu zaharul, sarea, otetul si piperul, apoi adaugam apa. Amestecam bine, dupa care adaugam uleiul si la sfarsit, patrunjelul sau bucatale de codite de usturoi verde, tocate foarte marunt.

3 comments:

  1. foarte dragut blog ai tu aici.imi place mult sablonul si retetele sunt super faine,elaborate si cu o prezentare de nota 10.la mine pe blog ai vazut cum e ala-n dala,una peste alta si cazute din avion fara parasuta :)).te felicit pentru blog si iti doresc la cat mai multe retete minunate si cat mai multi prieteni virtuali.pupici si o seara minunata!

    ReplyDelete
  2. Draga Sarah, iti multumesc mult pentru vizita si pentru comentariu, esti printre primii vizitatori si asta imi incalzeste inima. Iti multumesc si pt incurajare, nu trebuie sa faci o comparatie care este defavorabila blogului tau...mie imi este foarte drag blogul tau, pt ca asa cum e, se simte ca aduci o bucatica din tine acolo, si asta valoreaza enorm. Pe mine m-ai tentat cu niste painici bune bune (cu nan), pe care inca nu am reusit sa le incerc, dar imi doresc tare mult!! Cand locuiam in Bucuresti am lucrat cativa ani la ambasdada Indiei, si acolo mi-am descoperit pasiunea pt mancarea indiana, dar care nu prea imi iese ca la mama ei (poate imi spui si mie secretul puiului tandoori). Imi placea atat de tare incat il "amenintam" tot timpul pe ambasador ca ma voi marita cu bucatarul lui (era shui saracu si uraaaaat!!! cu dinti de cal, slab si stramb, dar gateeeeeaaaaaa, frate ce le mai gatea!!!!!)si ambadsadorul radea de se prapadea inchipuindu-si pe mine (aveam 24 de ani) langa bucatarul lui cam urat si cam trecut. Asa ca ai un big fan aici pt posturile tale!!Pupici multi inapoi si o seara buna (mi-as dori sa pot sa plantez si eu un ananas....buna treaba, n-am stiut...am aflat de pe blogul tau!)

    ReplyDelete
  3. draga mea,blog chiar e o parte din mine.la un moment dat am vrut sa renunt la el dar nu m-a lasat sufletul asa ca dupa un an am inceput sa postez din nou.nu ma caracterizeza sereotipia si scriu ce si cum imi trece brin cap,zapaceli de zi cu zi.am momente cand imi recitesc postarile si imi amintesc cu drag ce pozne si dezastre am facut intr-o anumita zi din viata mea.ma bucur sa fiu printre primii tai vizitatori .merit incurajari pentru ca chiar imi place blogul tau.chicken tadoori am sa incerc sa postez dar pana atunci poti vedea reteta de pui tikka.este ceva asemnator doar ca nu are sos.m-ai amuzat rau cu maritisul cu bucatarul.nu ar fi fost o idee tocmai buna :)))).pupicei draga mea

    ReplyDelete