Sunday, October 2, 2011

Carnati proaspeti in sos pomodoro serviti cu mamaliguta (Sausages in pomodoro sauce and polenta)

O alta reteta simpla, dar care poate face "obiectul" unui pranz sau a unei cine reusite. Carnatii nu trebuie sa fie afumati, dupa parerea mea! Sosul pomodoro este consistent si plin de gust de la concentratul de rosii cu busuioc si usturoi - o combinatie de arome puternice care ai crede ca se "bat" pt suprematie...dar nu este asa! Fiind de natura vegetala, cele trei fac echipa buna, dar daca adaugam  carnati afumati (densi, uscati-in comparatie cu cei proaspeti), nu cred ca este bine ca aroma carnii sa aiba suprematie asupra gusturilor proaspete din sos.


Daca nu vreti sa cumparati sos pomodoro, puteti sa-l faceti in casa. Puteti sa alegeti intre rosii proaspete  (curatate de coaja prin oparire,taiate bucatele si cu samburii scosi) care trebuiesc insa lasate pe foc, sa scada, foarte mult timp, ca la zacusca, sau puteti sa optati pt pasta de rosii cumparata (va trebuie oricum un sos de rosii f concentrat si astfel e si mai putina munca), cam 100g, pe care o gatiti in 3 linguri de ulei de masline, tocati foarte fin 2 catei de usturoi si lasati pe foc, adaugand cam 150 ml apa, pt aproximativ 10 min,apoi, la sfarsit adaugam busuioc tocat fin, in functie de gust....sare,piper, jumatate de lingurita de zahar daca ni se pare sosul prea acru...cam asta e pt sosul pomodoro!


Ce ne trebuie:


500 g carnati proaspeti
200 g ciuperci
300 g sos pomodoro
ulei pt prajit
11/2 l apa
350-400 g de malai (depinde daca va place mai moale)
cascaval ras
1 lingurita de unt

Mod de preparare:

Se prajesc carnatii, apoi se scot din tigaie si se pun la scurs pe o farfurie cu hartie de bucatarie.

Se calesc ciupercile taiate feliute in putin ulei si apoi turnam sosul pomodoro peste, carnatii taiati feliute (ca sa-i patrunda sosul bine), si mai lasam cateva minute sa se amestece gusturile. Dam deoparte de pe foc.

Punem apa la fiert pt.mamaliguta cu putina sare. Cand a inceput sa clocoteasca, adaugam malaiul in ploaie, si amestecam continuu cu un tel ca sa nu se faca cocoloase. Lasam cam 10-15 min. pe foc mic as fiarba bine malaiul, eu amestec continuu ca sa nu "sara" pe aragaz,, si la sfarsit punem o lingurita de unt, ii va da o textura mai putin aspra, cremoasa si un aspect matasos, plus va adauga savoare gustului.

Servim carnatii in sos peste mamaliguta, radem niste caascaval deasupra, si mancam cu pofta mare!

12 comments:

  1. Oh, o idee foarte buna cu sosul pomodoro langa carnaciori. N-am incercat inca, doar in sos de vin care mie mi-a placut mult. E clar, cu prima ocazie trec la experiment pentru ca eu am bulion de rosii dens si bun facut de mine, nu din cel cumparat, ingrosat cu amidon si alte alea. O sapatamana frumoasa!

    ReplyDelete
  2. imi plac tare mult carnatii proaspeti! Te-am adaugat in lista mea de blogroll.
    Daca iti face placere, viziteaza si blogul meu!Pupici

    ReplyDelete
  3. ce bunatate! ce-mi plac carnatii astia....e drept ca mai mult in iarna ii consum...abia astept...bun Georgi, bun!
    pup cu mare drag

    ReplyDelete
  4. sigur, Elena, nimic nu se compara cu sucul sau paste de rosii facute in casa!! sa imi spui neaparat cum ti-a placut daca incerci! noua ne-au placut mult,mult! te pup si iti doresc numai bine

    ReplyDelete
  5. Alinutzika, bine ai venit, am sa-ti "controlez" blogul negresit, imediat ce termin de raspuns. te pup!

    ReplyDelete
  6. draga diaMar, se pare ca suntem DOUA pofticioase...avem asta in comun, in rest, trebuie sa descoperim ce mai avem in comun :)

    ReplyDelete
  7. ah, Alice draga,nu astepta pana la iarna!! carnatii astia au un gust tare de vara, si in plus, avantajul cand ii tai in felii este ca-ti pui mai mult sos si mai putina carnita, sa stam "fit and healthy" ;)

    ReplyDelete
  8. draga Alice,nu astepta pana la iarna! carnatii astia au un gust tare de vara, iar avanyajul cand ii tai felii este ca-ti pui mai mult sos si mai putina carne, sa stam "fit and healthy" ;)

    ReplyDelete
  9. mamaliguta! Si carnaciori! Imi place asa de mult cum ti-au iesit in a doua poza! Mi-e atat de foame :)

    ReplyDelete
  10. hahaha,mai numara niste celule si-ti trece!!!scuze,glume proasta,dar m-a amuzat teribil ultimul tau post....da, mamaliguta a fost excelenta!!

    ReplyDelete
  11. Sa stii ca asa a fost :( cateva ore mai tarziu si cu vreo 2 litri de ceai consumati mi-a trecut foamea! Dar poza ta tot frumoasa mi se pare ;)

    ReplyDelete