Friday, October 28, 2011

Osso bucco cu pesto de rucola (Osso bucco with rucola pesto)

De la bun inceput trebuie sa marturisesc ca aceasta reteta este o varianta de osso bucco. De fapt nu ar trebui sa-i spun asa, pentru ca daca nu folosesti carnea care trebuie (de sub genunchiul vacii), se cheama ca nu e osso bucco, nu de alta, dar nu e niciun "osso" prezent, deci...va invit pe voi sa faceti cu carnea care trebuie (eu nu am avut in casa si mi-a fost lene sa merg la cumparaturi, plus ca Luca e bolnav, cu febra, deci nici gand de iesit din casa!-asa ca am folosit steak), caci maduva aceea care este inca in os, da un gust deosebit mancarii Dvs. Plus de asta, osso bucco se serveste de obicei cu gremolata (patrunjel, usturoi, zeama de lamaie si optional ulei de masline, maruntite in blender), dar eu am invatat acest pesto de rucola, care imi place de turbez (de si s-ar putea sa nu fie pe gustul tuturor din cauza gustului usor amarui care iti ramane aninat de cerul gurii dupa...),si nu stiam ce reteta sa mai fac ca sa-l folosesc din nou (prima oara l-am mancat alaturi de (toast canibal"). In concluzie: o varianta agreabila de osso bucco...sosul l-am respectat intocmai, macar aici nu am "omorat" reteta de tot!!

Ah da! Si l-am servit cu mamaliguta (in loc de risotto!...pfiuuuu, chiar am macelarit reteta totaaaal!! Dar taaare bun a fost!!



Ce ne trebuie:

2 bucati de carne speciala pt osso bucco (dupa cum am spus, este cea de sub genunchi, are forma rotunda si os la mijloc)
1 morcov
1 fir verde de telina
2 fire de praz (folosim doar partea alba)
1 catel de usturoi (optional-nu multe retete de osso bucco mentioneaza usturoiul!)
400 g suc de rosii mai concentrat (dar nu pasta!) sau piure de rosii
1 cescuta vin alb, nu conteaza de care (sa nu fie dulce), caci osso bucco nu e prea pretentios
1 crenguta de rozmarin
1/2 lingurita busuioc verde sau uscat (maruntit)
1/2 lingurita de busuion verde sau uscat
1 cescuta bulion de vaca (sau cub dizolvat in apa calda)
ceva faina pt a da carnea prin faina
ulei pt prajit
sare;piper

Pt. pesto de rucola:

300 g rucola
50 g seminte de pin prajite in putin ulei de masline
50 ml ulei de masline
zeama de la o lamaie
un catel de usturoi
30 gr parmezan ras



Mod de preparare:

Facem intai pesto ca e mai rapid: toate ingredientele de mai sus se maruntesc in robotul de bucatarie (cutter-nu incercati in blender, ca am incercat eu si nu a mers!).

Dam fiecare bucata de carne prin faina, si apoi punem la prajit in ceva ulei, dar nu in tigaia foarte incinsa, ca sa nu faca crusta faina, pe carne. Prajim pt cateva minute, pe o parte si pe alta, apoi adaugam legumele maruntite peste carne. Lasam putin la prajit, dupa care adaugam usturoiul si celelalte arome. Amestecam. Deglasam tigaia cu cescuta de vin. Lasam alcoolul sa se evapore, apoi adaugam sucul de rosii. Lasam sa fiarba pe foc mic cam 25-30 de minute, verificam constant sa nu se evapore lichidul. Daca observam ca scade, adaugam treptat din bulionul de vaca. Dupa aproximativ jumatate de ora, transferam mancarea intr-un vas pt cuptor (poate fi acoperit), si lasam cam 45 min. la 180°. Verificam constant sa nu scada sosul foarte mult. Cand facem o astfel de mancare, care necesita un proces de gatire indelungat, trebuie sa avem tot timpul la indemana cat mai mult (cam 1 kg) de bulion de vita sau pasare, sau peste (depinde ce gatim!). In cazul de fata, mie mi-a ajuns o cescuta, dar sucul meu de rosii a fost destul de lichid, desi consistent. In functie de ce fel de suc de rosii folositi, s-ar putea sa aveti nevoie de mai  mult bulion, deci aveti grija sa-l aveti la indemana, cald!
Va doresc o cina reusita!!

12 comments:

  1. Sanatate copilasului in primul rand.Si mancarea ta arata super bine.Te pup!

    ReplyDelete
  2. Multumesc mult Dia, si pt urari si pt compliment!

    ReplyDelete
  3. tare bine arata! cand am citit osso bucco ma si uitam dupa bucata de os cu maduva… dar imi place reteta de pesto… cand ma voi intoarce acasa multe o sa mai fac si eu… hihihi

    ReplyDelete
  4. Da, sa faci,sa faci, ca ti s-o fi acrit de chestii gelatinoase!!:)) iar pesto sa-l faci neaparat, ca e atat de bun! eu il mananc cu lingura!! parol! Va puuup!

    ReplyDelete
  5. mor de pofta de fiecare data cand deschid blogul tau! Si asta seara am mancat doar o salata…

    ReplyDelete
  6. Draga Kadia, si mie mi-e o foame de nu mai pot!! Si eu mi-as infige coltisorii in ceva bun si plin de carbohidrati, dar...mai bine nu! Nu pot decat sa te felicit pt vointa de fier!;) La salata inainte!!

    ReplyDelete
  7. eh, vointa de fier e doar din cand in cand, pentru ca mai cad in pacat cu cate-o prajitura cu mere, stropita cu un pic de caramel si cu inghetata deasupra!

    ReplyDelete
  8. pfiuuuu,don't even mention such a temptation!!!

    ReplyDelete